onsdag 2 mars 2011

Arg.

Sen kom det två gubbar hit. En besiktningsman och fastighetsskötaren. Jag vet inte om de redan innan hade bestämt sig för att kvinnor är idioter eller om det var något de kom fram till när jag öppnade dörren. Men det verkade i alla fall vara deras bestämda uppfattning. Så gjorde de sitt bästa för att jag skulle känna det som att det var jag som var skyldig till den dåliga tätningen och den icke-godkända brunnen som sattes in för 30 år sedan (tydligen). De skrattade när jag sa att vårt försäkringsbolag sagt att föreningen borde ha uppgifter om när renoveringen gjordes eftersom det antagligen sökts tillstånd för att få göra den (vilket informationen på deras hemsida också tyder på - i stort sett allt ska man be om tillåtelse om att få göra, åtminstone när det gäller större renoveringar. Dessutom kan man söka pengar att få till vattenspärren - och innan renoveringen påbörjas ska man få klartecken från styrelsen). Men de kunde inte sluta tycka att det var kul att jag kunde tro att de skulle ha någon sådan information. Tre gånger tog de upp hur konstigt det var att jag trodde det och att de minsann ALDRIG hade hört talas om något liknande. Och sen bad jag om uppgifter om vilka som bott här tidigare. Men nej! Det hade ju inte fastighetsskötaren någon aning om. Han sitter i styrelsen men några sådana personuppgifter behåller inte vi. Okej!? Så när folk går in i och ut ur föreningen och betalar avgifter för in/utträde så går styrelsen tillsammans ut på gården och bränner upp alla uppgifter de har på folk eller? Jag vill aldrig mer ha med den sortens gubbjävlar att göra "Jävla (mans)grisar", sa mamma när jag ringde och grät för att de varit så nedlåtande.

20 kommentarer:

Johanna sa...

Träffade en liknande idag! BLÄ för gubbslems gubbar!

Talsey sa...

Det är så irriterande att det ska behöva vara så.

EN gång av alla de hundra ngåot sådant har hänt lyckades jag stirra honom i ögonen precis när han skulle gå och säga "Är det för att jag är kvinna eller är du så här otrevlig mot alla kunder". Han harklade sig lite, vände och gick ut genom dörren. Jag var jävligt nöjd med mig själv. (Som kanske märks)

Fifi sa...

Men fy fan! Jag hatar gubbjävlar som tror att de kan bete sig hur som helst, särskilt mot yngre kvinnor. Dessutom gör de ju fel! Förstår att du både blev arg och ledsen.

kram

Linn sa...

Nu har ni säkert redan kollat upp det och så, men när jag tjafsade med min förening om ventilation och liknande så grottade jag ner mig lite i lagtext och i bostadsrättslagen där står det att det är bostadsrättsföreningen som bär ansvaret för avloppsledningar och golvbrunnar. (7:e kapitlet Paragraf 12) http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19910614.HTM.

Som sagt, ni har säkert koll på det här, men om inte så brukar lagar hjälpa till att vända gubbjävlar. Det gjorde iallafall för mig.

Josefine sa...

johanna: ja fy fan. fy fan.

talsey: ja alltså det är oräkneliga gånger jag varit med om det här. de få gånger jag blivit bemött på samma sätt som m är lätträknade. och de gånger det hänt har jag blivit skitglad och nästan tacksam! hur sjukt är det? och ja! så jävla bra att du sa till.

fifi: ja det är helt otroligt. jag förstår verkligen inte poängen. man behöver fan inte vara otrevlig mot nån som precis ska bli tvungen att punga ut med runt 100 000 spänn på ett badrum för att nån annan gjort ett jävligt dåligt rörarbete.

linn: åh tach! det har vi faktiskt inte läst. mycket bra. vi visste att de har ansvar för allt under golvbrunnen (typ) men det är ju väldigt bra att läsa på så att man vet vad man pratar om. ska läsa in mig på det där.

tack alla fyra. för pepp och förståelse. den här bloggen alltså.. så fina och bra människor som läser. mycket glad och tacksam för det.

Linn sa...

Inga problem alls! Men som sagt, kapitel 7, paragraf 12 friskriver faktiskt er från allt ansvar. Oavsett vem som har bott i lägenheten innan så har 1) bostadsrättsföreningen ansvar för allt avlopp och dessutom 2) har de klubbat igenom eller brustit i att klubba igenom tidigare renoveringar (dvs deras ansvar)

Bevisbördan ligger dessutom på dem att bevisa att ni har varit grovt oaktsamma, om de mot förmodan skulle dra det här ett varv till.

tänkte jag likagärna kunde sammanfatta nu när jag ändå läst skiten. lagtext = tråkigt. Heh.

Josefine sa...

ja men du är ju underbar! tack för hjälpen.

Lisa sa...

Mrrrrr, blir så arg å dina och de andra som kommenterars vägnar att jag knappt kan formulera mig ordentligt. Har också nyligen träffat på samma gubb-typ, vår bovärd. Man undrar egentligen vad som pågår i deras huvuden, tänker "händer verkligen det här? jag måste inbilla mig". Det sliskiga var ju att det blev så himla uppenbart att han klappa-på-huvudet-snackade med mig för att jag var tjej, när han nästa gång han kom (när min kille också var hemma, för att jag blivit så stött och besviken/ledsen förra gången) var len som honung i rösten och supertrevlig och svarade fint på allt vi frågade om utan att titta på oss/mig/min kille med är'u-dum-eller-blick. Jag tänker inte avfärda hans personlighetsförändring som "han hade nog en dålig dag den gången". Jag (eller min kille), kan inte ju vara expert på hans jobb. Om vi var det hade han inte behövt komma. Han är ju inte expert på det jag/vi kan, inte dömmer jag honom för det, i den händelse vi skulle mötas i en situation där jag har "the upper hand".
Trött man blir! Också trött blir man (jag) på att "folk" slentrianmässigt myshävdar att "å, vi är så jämställda och fina i det här landet", helt utan att problematisera. Det är ju sådana här typer av beteenden som visar att det nog inte riktigt är så enkelt.
Det man kan, och nog borde göra egentligen, är att säga ifrån. Att det inte alltid är lika enkelt när man väl är mitt uppe i det väl kanske är en annan femma. Men när man vågar vinner man (försöker jag säga till mig själv, som är så sjukt konflikträdd att det blir löjligt). Nästa gång ska jag försöka våga...

*skriver en en mil lång kommentar för att jag blir så ilsk på't.*

Hoppas för allt i världen att det finns någon slags ordning på något så att det ordnar sig för er! Man blir ju helt snurriga av att tänka på att de tycker att det är logiskt att tänka att ni skulle ha orsakat ett fel i huset som uppkom när ni var så små att ni knappt fanns. Helt snurrknäppt ju!

Johanna sa...

Men vad FAN!? Blir helt förbannad av att bara läsa ditt inlägg, så jävla drygt ju.

Och ang sakfrågan: hur kan de INTE ha de där uppgifterna? Herregud...

Josefine sa...

Ja, man borde verkligen säga till. Men precis som du säger, när man står mitt i det blir man ju bara helt.. ställd.

Och den där förändringen - när det är med en man och det plöstligt är den där tonen "ja men här förstår vi varandra.. vi hör av oss om det vettu det här gör vi si och så med" osv. BLIR TOKIG!

Ja fan. Nästa gång borde man fråga. Som Talsey. Herre gud. Bara minen kan ju vara värt att trots sin konflikträdsla för (jag är exakt likadan - vill inte ha konflikt. vill att allt ska vara frid och fröjd och fred och härligt och trevligt). och tack för din kommentar!

Johanna sa...

Talsey: underbart gjort. Ska försöka härma nästa gång jag råkar ut för gubbiga gubbar.

Josefine sa...

johanna: nä! det låter väl jävligt konstigt minst sagt. folk köper alltså lägenheter för miljoner här och bor här i flera år och är med i föreningen men sen när de flyttat ut är de utplånade ur alla register och papper. låter minst sagt skumt.

Johanna sa...

Säkert inte heller tillåtet, tänker jag.

Och det måste väl gå att kolla folkbokföringen retroaktivt eller vad som helst.

Men riktigt sjukt att de påstår att de inte har en aning om vilka som bodde där före er, SÅ länge kan ni väl knappast ha bott där? (Om det var 30 år kan man ju förstå att det skulle ta dem lite tid att få fram några namn, annars inte)

Unknown sa...

Fyyy sjutton för sånna gubbar! De gillar vi inte alls.

Jag råkade ut för en sån gubbe för många år sedan när jag hade lagt om rören under diskmaskinen för att få in en diskmaskin där. Jag gjorde allt själv. Sen kom rörisen och skulle dra åt en skruv som jag inte klarade av. Han säger: Har mannen pulat själv. Det ser bra ut. Jag säger: Äh nä det har jag gjort. Då tittade han bara på mig och sa inget mer.

Usch för mansgrisar!

Madde sa...

Fy fan för såna gubbar/människor! Tyvärr finns det allt för gott om såna! Det är bara att försöka skaka av sig så gott det går men det är inte lätt. Värsta kombon att skaka av sig är när man är både ledsen och förbannad. Tvi.

Fick själv ett surt mail i förra veckan från en kärring som blev sur för att hon fått vårt nyhetsmail. Jag dubbelkollade och såg att en kund faktiskt fyllt i exakt den adressen (felaktigt då) och förklarade det, sa att jag självklart tar bort henne ur maillistan och bad om ursäkt. Till svar var hon ännu mer förbannad för att jag svarat henne. "Hon ville ju inte ha några mail från oss". Surfitta hade jag lust att svara henne då.

... och gå in på varenda sajt där man kan anmäla sig till nyhetsbrev och anmäla hennes mailadress.

Josefine sa...

johanna: ja på något sätt måste det gå att få reda på. i annat fall får vi väl börja med att ringa de som bodde här innan oss och se om de minns vad han hette som bodde innan dem.

dorro: ja, de finns i massor. alla kvinnor verkar ha stött på några såna i sina dagar.

madde: hahaha! ja gör det gör det!

Lola sa...

Trist attityd! Jag har också haft problem i brf med golvbrunnsläckage (grannen ovanförs brunn, en hyresrätt) och ordföranden var otroligt pushig och irriterad och ville att jag skulle ringa mitt försäkringbolag och kolla.
Hell no, inte mitt problem, var allt jag sa på mitt omogna sätt och då tystnade hon direkt, som om luften gick ur henne.
Handlar det om pengar så försöker alla brf att få sina innehavare att betala, oavsett vad lagen säger. Man får ta såna strider även om det skapar trist stämning vid julgranständingen i december.

Ewa sa...

Jävla pissgubbar. Läs på och var beredd nästa gång så ska du se att du sätter dem på plats. Ni verkar ju ha rätten på er sida.

Hissmannen sa...

Allt i detta beror helt på vad som står i föreningens stadgar. HSB väljer tillexempel att skriva över ALLT ansvar på lägenhetsinnehavaren. I det fallet är ni ansvariga även för renoveringar utförda av tidigare ägare och får stå för allt själva.

Ni kan stämma den som gjort renoveringen om ni får tag i papper på denna. Ni kan också kräva/stämma den tidigare ägaren på kostnaden för reparationen om det inte är allt för länge sedan ni köpte.

I fallet dokumentation så är det rent jävla bullshit att de inte sparat något. I Sverige skall alla myndigheter, företag, föreningar spara ALL information i minst 10 år enligt LAG! Om de inte sparat information kommer eran styrelse att hamna i ett duktigt blåsväder..

Stå på er! Det kommer bli jobbigt, när det rör sig om mycket pengar så spjärnar folk och myndigheter emot så länge det går.

Mitt sista tips: DOKUMENTERA ALLT, skriv ner vem ni pratar med och vad de säger till er. I en ev. domstolsprövning så ligger bevisbördan på er! Spara allt! Använd bandspelare när ni pratar med Styrelse/F-bolag/Tidigare ägare osv.. Lycka till!

Josefine sa...

lola: åh gud vad skönt det lät! den kör jag nästa gång. bara "nä jag tycker det här verkar tråkigt. jag går och lägger mig. ring när ni vet. hejdå."

ewa: ja pissgubbar verkligen. de finns visst överallt.

hissmannen: tack! ja, det ska vi tänka på. ta anteckningar osv. vi får stå på oss lite. det är så märklig situation. man känner sig helt utlämnad till andras beslut. det här kommer ju antaglien att handla om minst hundratusen. kanske mer. så vi kan ju inte bara "jaha okej då gör vi så" hur lätt som helst.