måndag 15 december 2008

En fråga.

Jag undrar, verkligen, varför det är så många unga män som älskar Charles Bukowski?
Och då menar jag verkligen älskar.
De beundrar honom som om han vore en gud.

Why oh why?

Jag tror inte att jag känt en enda kille/man mellan 20-40 som läser böcker som inte tvångsnämner Bukowski som en hjälte.

Helt ärligt.
Så jävla bra är han inte!
(det här kommer jag få bassning för på hemmaplan.)

9 kommentarer:

mikebike sa...

Det är väl samma grej som att det finns idol-motsvarigheter hos unga kvinnor. Bukowski var en snuskgubbe och det är väl det som är lockande till en början. Men sedan upptäckte iallafall jag hur grymt skicklig han är på att föra fram en berättelse med väldigt enkelt språk. Ingen kan misstolka honom. Han är lite som nyheter i klartext vilket är stort författarskap. Kanske meningslöst att fortsätta ett försvarstal för dig dock :) det känns som att du ogillar honom av ren princip ;)

Josefine sa...

nä. inte av princip. så barnslig är jag inte. jag gillade också "postverket" och "min oskuld och pearl harbor". men jag tycker inte att det är så kul med någon som ältar snuskgubbehistorier heller. det håller inte för så många böcker. hans teman är så sjukt tråkiga. för det mesta. men jag förstår att det här var känsligt för dig.

mikebike sa...

hahaha... nej nejinte alls, så barnslig är jag inte :) jag håller faktskt med dig om att väldigt mycket av hans historier är tjatiga, tröttsamma och rent av usla. men det är när han är bra som han är genial.

Anonym sa...

haha, fan va rätt du har. det känns som att det är fett tabu för män (speciellt från 70talet och uppåt) att ogilla bukowski, han är ju en sådan kärv, alkoholiserad, snuskoantihjälte. han är liksom lite antitrendigt-trendig. att gilla honom är att erkänna sej lite djupare än andra simpla män. kanske. han är ju den meterosexuella mannens raka motsats och hurra för det!

själv har jag ingen direkt litterär relation till karln, har läst nån novell och han är väl bra liksom. fast filmen barfly som handlar om honom, den är genial.

Anonym sa...

Nu får jag skämmas ty jag vet inte ens vem det är. Får googla ;-)

Anonym sa...

Skriver under på det. Ja just det, vacker utan spakel hade jag gladerligen förträngt! Sedan har vi ju Gessles och Tomas Ledins alla enbarmliga texter.

Trevlig afton.

Josefine sa...

mikebike: ja jag tycker också att han skriver bra men han får opropotionerligt mycket credd från populärkulturkillar.

miri: ja jag tror verkligen att du har en poäng i det. de gillar liksom det råbarkade hos honom, han bad ju verkligen inte om ursäkt för ett skit. på vissa plan tycker jag också att han är en häftig litteraturperson men inte så där som killarna som typ får stånd av att tänka på hans böcker om att supa och knulla. har faktiskt inte sett barfly än men jag måste det. har hört mycket gott om den.

maria: haha... ja då har du mycket framför dig!

Medelklassman sa...

Jag har läst en del, men inte en rad (eller nåja, några stycken i DN Kultur nångång) av Bukowski. What did I miss? En lodis som super och ligger?

Josefine sa...

Du har inte missat något. Han super. Han ligger. Han svär. Fast Min oskuld och Pearl Harbor är bra. Riktigt bra. En skildring av hans barndom.