söndag 10 januari 2010

Bok och granne.

Jag läser Kristina Hultmans "Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay". Den är 600 sidor lång, babblig och ofokuserad på ett mycket trivsamt sätt. Sidorna bara forsar fram. Jag gillar den mycket även om jag inte tror att den kommer att göra något djupare intryck på mig. Men det där pratiga sköna är perfekt en söndag och vilken annan dag som helst egentligen.

Igår kom vår granne upp (igen) och knackade på. Hon var inte nöjd med att vi går mjukt och vanligt i lägenheten längre. Sena kvällar ska vi smyga säger hon. Fuck you! sa jag. Inte på riktigt och högt men i huvudet. Kul att köpa lägenhet för en jävla massa pengar och sen får man inte ens gå normalt i den. Sen sa hon att hon börjat få vaxproppar hela tiden för att hon nu sovit med öronproppar i ett år (på grund av oss). Man kan ju undra vad vi sysslar med på nätterna men det är just ingenting. Vi går ut i köket, tar en kaffe, traskar tillbaka till soffan, ser en film, tvättar ansiktet, borstar tänderna, lägger oss. Inget som gör hela grannskapet sömnlöst. Kan det vara något i hennes huvud? Kanske hon inte borde bo i lägenhet.
...
På nyårsafton hade hon dessutom hört hur det "rasade" i väggen. Från vår lägenhet. Mm.. säkert att hon kan lokalisera murbruksras till väggarna i vår lägenhet och att det beror på oss. Undrar hur vi fick det att rasa? Vi kanske skar lite för hårt i crème bruléen, slog ner vinglasen för hårt, tappade upp vatten i glasen för våldsamt, tog av Tintins blöjor för högljutt. Jag förklarade vänligt att det där har jag också hört många gånger och det beror troligtvis på ombyggnationerna, väggar som rör på sig, väggrivningar i det här skitgamla huset men hon såg skeptisk ut. Hon trodde väl att jag brukar klättra innanför väggarna och riva ner det själv för att störa henne.

Vi funderar på att gå ner och klaga på hennes sömn:
"Kan du vara snäll och sova lite djupare?"

Jag pratade just med Johanna i telefon. De hade dansat i sin lägenhet på nyårsafton. Det skulle vi naturligtvis aldrig kunna göra. Troligtvis störs grannen även av glädje "kan ni sluta vara sådär glada. jag gillar det inte. Jag kan inte sova när ni är glada". Så tror jag att det skulle bli då.

*börjar bli riktigt jävla förbannad på den där sura sat-grannen*

16 kommentarer:

Haren sa...

Men vad är det för fel på folk! Kan man inte tolerera ett enda ljud ska man som sagt inte bo i lägenhet. Innan hade vi en granne som på riktigt tyckte att vi inte skulle öppna vår ytterdörr, gå på toaletten, öppna några lådor, öppna kylskåp, prata i vanlig samtalston eller ja typ andas efter klockan åtta på kvällen. Allt utom just detta med andningen specifikt nedplitade på en lapp, efter en muntlig tillsägelse veckan innan. Grannen-kvinna i 35årsålder. Önskar fortfarande att jag gått upp och frågat om jag kunde låna hennes toa efter åtta.

LillaGrå sa...

Men gud vilken människa! Såna borde verkligen bo isolerat i skogen eller nåt, för bor man i lägenhet är ljud från grannar oundvikligt och något som hör till.
Nu är jag extra tacksam för att vi har väldigt accepterande grannar i form av en tjej/mamma i vår ålder, en nästan döv jättegammal tant och en barnfamilj. Skulle kännas så värdelöst att ha köpt lägenhet och sedan få en gnällig jävel till granne på köpet. Men ni har rätten på er sida i alla fall!

Idag ska jag på biblioteket för att börja beta av din boktips-lista!

Medelklassman sa...

Jahaja, här var allt redan sagt.

Testa att vara otrevlig nästa gång. En del behöver bara en ordentlig åthutning. (Säger jag, som är världens mes egentligen.)

Jo tjena sa...

Jisses vilken människa...Känns nästan som någon som klagar för klagandets skull.

Kul med lite boktips förresten, låter som något jag ska kolla upp!

Sofia sa...

Ojoj, mitt favvo-ämne Hata grannen!
Att slippa gravt allmännstörda grannar ligger på min topp 3 över att flytta till semi-skogen.
Jag har lyssnat på när Stig kissar rakt ner i toan länge nog!
Jag har lyssnat på Augusts Oasis-sjungande länge nog!
Och jag smugit på tå för andras skull länge nog!
Har hört att 6-barns mamman klagar på att mina hyresgästers bebis gråter sådär vid 7-8 tiden på kvällen. Va fan.
Tjohej.

Anonym sa...

Gud så skönt att bo i villa :D
Fast det finns säkert dem som kan råka ut för hemska grannar även om man bor i villa.
Då klagar dom väl på andra saker som tex den där stutsmattan kan ni inte ha stående där, det stör oss när vi ska sitta ute och njuta av fågelsången el.dyl....
Fast vi har haft tur, har underbara grannar :))
/Mia

Josefine sa...

haren: herre gud vilken sjuk lista! sådana människor skulle börja klaga på tystnaden som det verkligen inte fanns ett enda ljud omkring dem. jag tror aldrig att de kan bli nöjda.

lillagrå: ja det är helt otroligt.skönt att ni har så sjyssta grannar. det hade vi också i förra lägenheten. där var det ingen fara om det var fest sent en kväll för en annan gång var det någon annan i trappan som var uppe sent. i vårt fall nu handlar det iofs inte ens om fester (för det kan man juinte ens tänka på nu...) utan bara om simpelt gående till och från kök.

30+: ja det känns som att det är på gång nu. vi pratade om det i helgen också hur man liksom känner sig som en liten unge när man får en tillsägelse så. nästan förödmjukad. jag var ändå ganska kort eftersom det inte var första gången - men nästa gång blir det inga artigheter. jag ska nog be henne att flytta härifrån. kanske ge henne en bostadsannons på nån liten stuga ute i ingenting.

jo tjena: ja, testa boken! denm är inget mästerverk på något sätt men den har en väldigt skönt ton också skildrar den ju en historia som inte skildras så speciellt ofta.

sofia: klaga på att bebisen gråter? det är så sjukt så att det knappt går att beskriva. i synnerhet om man själv har barn. vad ska man göra med bebisen? "jaha, du gillar inte vår bebis, då får vi sälja den!".

mia: ja har man otur och hamnar bredvid fel granne spelar det nog ingen roll om det är i villa eller lägenhet. även om det med ljud kanske inte blir ett riktigt lika stort problem.

Tinalinatiny sa...

Hon verkar helt lost måste jag säga. Jag tycker ni ska säga till henne på skarpen & funkar inte det skulle jag vända mig till föreningen, det där går ju bara inte.

- sa...

Låter som mina fd grannar som dessutom framförde klagomålen ("Det låter när ni går!") genom att ta hissen ned och konversera via porttelefonen.

Fifi sa...

Alltså, det här med grannar är ju inte klokt! De får ju ge sig nån gång, man kan inte leva helt tyst och man kan inte skylla alla ljud man hör på sina grannar.

Vår favoritgranne kom ju upp på juldagen när vi var bortresta, och pratade med vår kattvakt. Hon sa att det var dunkadunka från vår lägenhet och att det hade börjat när vi kom hem samma dag. vår kattvakt sa att det mycket riktigt var dunkadunka någonstans i huset, men att ingen hade varit hemma här. Då la käringen på luren...

Anne sa...

Såna ljud ska man tåla, annars ska man inte bo i lägenhet. Visst är det märkligt att det alltid ska finnas någon sån där surtant eller gubbe i vartenda hus?

LindaoEbbaoPalten sa...

Herregud vad jag är glad att mina nya grannar är endera "halv döda" eller "halv döva"för att citera en annan granne. Grannen mittemot är i allra högsta grad levande och har hörsel, hon var vänlig nog att informera mig vid inflyttningen att det var "inga problem att spela lite musik eller så" för att resten av grannarna är som hon beskriver det.
En av grannarna under meddelade att hon tar ut hörapparaten kl 21.30 sen så är det "fritt fram" att väsnas. :D

Honey sa...

såna där människor är helt vansinniga...jag har dock börjat med att vara ganska kort mot dem när jag vet att jag faktiskt inte gjort något fel. grannen under oss (en kille under 30) kom upp och knackade på när vi bott där i 3 dagar för att säga att vi borde tänka på att gå lite tystare, framför allt för att hans tjej jobbade natt, men han hade också problem med ljudet. jag går i princip alltid runt hemma i duntofflor vilket jag också hade när jag öppnade dörrn. kunde inte hålla mig från att fnissa honom lite elakt i ansiktet. jag gissar att ljudet han hört hade varit ett par gånger då våra rätt osmidiga katter hoppat ned från matbordet...men det kan man ju knappast hindra dem från att göra.

hur klarar er surgranne av när M spelar Guitar Hero förresten? det måste ju vara rena döden för henne.

Anonym sa...

Granntrakasserier och GL var anledningen till att jag flyttade från Göteborg. Jag hade en psycho-granne som inte lät mig dammsuga, torrmoppa eller gå på toa. En gång kom han upp och hotade slå mig med röret till en dammsugare - han hade skruvat loss det och tagit med det som illustration - om jag inte slutade sova så högljutt. En annan gång hoppade han på min pojkvän på spårvagnen och skrek att han var rasist. De hade aldrig utbytt ett ord, så jag vet inte riktigt hur han hade dragit den slutsatsen om någon som var aktiv i en antirasistorganisation. Sen började han skriva anonyma brev till sig själv, besvara dem och antyda att de var från mej, samt tejpa upp hela konversationen i trapphuset.

En annan gång anmälde han en fest, jag tydligen lyckats ha fast jag inte varit i stan vid datumet ifråga, till hyresvärden. Så där höll det på. Fun and games.

All kontakt vi haft innan detta började var att vi hade hejat i trappen och en gång haft följande konversation på spårvagnen när vi var på väg åt samma håll:
Han: Vad konstigt spårvagnen luktar?
Jag: Det luktar brända lameller. De stannar nog snart och ber oss stiga av och vänta på nästa vagn.
Föraren: Vi kommer att stanna vid nästa hållplats och invänta ny vagn på grund av brända lameller på den här.

Det fattar man ju att jag måste hatas efter ett sånt personligt utbyte.

Vad jag skulle göra i din situation är att bryta hennes power play omedelbart och inte vara medgörlig alls. Be henne dra åt helvete på riktigt nästa gång och hon lär knappast vara beredd att slåss med alumiumrör.

Tänk på mitt psycho och var glad att du har en standard-kärring. Hon är inget att vara rädd för - anlägg moteld genast. Tänk på att du har valpar att skydda.

mvh
Jessica (Den andra Jessica)

Marlene sa...

Ha ha ha ha! Mer sådant här!

Peachbeast sa...

Ibland undrar man ju varför vissa inte flyttar ut till en liten skrubb på landet där det enda du kan höra är dig själv fisa.