torsdag 13 oktober 2011

Plockmatshjälp.

Jag är helt säker på att ni sitter inne på några dödligt goda tips vad gäller plockmat. Gärna superenkelt, gärna sånt man kan förbereda till största delen (eller helt!) dagen innan det ska ätas. Hjälp mig! Vi ska ha ännu lite mer kalas på lördag för Tintolainen och tänkte köra plockmatsgrejen för enkelhetens skull. Men vis av erfarenhet vet jag att det brukar spåra ur och enbart bli krångligare och mer tidsödande än det hade varit att ställa sig och göra långkok och baka surdegsbröd. Både kött, fisk och vegetar-tips välkomnas varmt.

18 kommentarer:

Moped sa...

annars kan jag varmt rekommendera möhippelunchen... fy fasen så gött det var!

Linn sa...

Jag passar då för andra gången idag på att tipsa om Onekligens veggosnitt-tips: http://onekligen.blogspot.com/2011/08/vegetariska-snittar-sa-gor-du.html

Och så lite grissinis och lite tapenade och oliver och allmänna charkprodukter på det.

Josefine sa...

moped: ja, det kommer bli inslag från den. fikonsnittarna du vet...

linn: ja just det! den är ju skitbra. tack för påminnelsen.

Fröken K sa...

En sån där super enkel plock-grej jag brukar göra är att stansa ut cirklar i formfranska, med hjälp av typ champagneglas eller nåt, det brukar bli lagom storlek. Sen tar man sådan där getost i rulle och skivar. En skiva getost och lite tunna strimlor röd paprika på. Kanske ringla lite honung oxå. Grilla lite i ugnen och så klart. Man kan ju preppa och vänta med grillandet. Blir lagoma munsbitar. Och smarrigt, om man gillar getost då vill säga!

Fröken K sa...

Med brukar, menar jag förresten "gjorde jag för hundra år sedan när jag inte köpte allt färdigt för att jag bara inte orkar med stöket i vårat crap-kök".

Honey sa...

Pestosnurror! Kavla ut smördeg, bred på burkpesto (jag brukar se till att liksom pressa ur den så att den inte är så rinnig), riv ev över lite valfri ost (mozzarella är gott). Rulla ihop, skär skivor som är ca 1cm. Lägg på bakplåtspapper och grädda tills de fluffat till sig och blivit lite gyllenbruna. Kan inte gradantalet, men det står förmodligen på smördegspaketet.

Anonym sa...

"Pigs in a blanket" på prinskorv. Skär färdig smördeg i strimlor, linda runt korvarna och grädda i 200° "en stund". Servera gärna kalla eller rumstempererade ==> kan förberedas ett par dagar i förväg. Rör ihop någon dipp eller köp färdig (Curry-ketchup t ex) och servera till.

Snabbt, lätt, matigt och fingervänligt!

Fifi sa...

Minipajer som bakas i muffinsformar och fylls med t ex lax/spenat/feta/soltorkade tomater.

dee sa...

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14470

Spenat och ostfyllda smördegsknyten! Väldigt goda, går att äta kalla men är som bäst om man värmer dom lite

Moped sa...

fikonsnittar i min blodpump!

optikerdotter sa...

för baconälskaren i hushållet kanske baconinlindade dadlar kan vara nåt? otippat gott faktiskt. och enkelt. (skaffa färska dadlar, peta ut kärnan, linda om bacon, stoppa i en tandpetare och släng in i ugnen. klart!)

A sa...

Fy fan vad jag är mammaledig-skadad som omedelbart tänkte svara: makaroner, majskorn, ärtor, små små bitar av blodpudding eller pannkaka.

Det var inte sån plockmat du tänkte på va?

Helena mitt i smeten sa...

Kanske lite somrigt med väldigt gott med vattenmelon, fetaost och ett myntablad på en tandpetare.

Kex med crème fraiche, hackad rödlök och röd caviar är också gott och enkelt.

Laxrullar med wasabi kan jag rekommendera. Recept finns här:
http://remsansbistro.blogspot.com/2010/04/paskmiddagar.html

mycket plockmatsrecept på den bloggen för övrigt

Johanna sa...

Min nya älsklingsgrej: dadlar inlindade i knaperstekt bacon, eller parmaskinka.

Om man orkar vara riktigt ambitiös skär man ett snitt i dadlarna för att ta bort kärnan innan man lindar in dem i kött och steker.

Hoppas ni får ett kul kalas!

Linda sa...

Gud va hungrig jag blev! Linn har hela konceptet klart.

Anonym sa...

>>Laxrullar>>
Bred ut guacamole på (fyrkantigt) tunnbröd.
Strimla rökt lax ovanpå.
Rulla ihop brödet (som man gör med kanelbulledag) packa ihop rullen i plastfolie och lägg i kylen för att den ska få stadga sig lite.
Skär upp och lägg på fat.

>>Päronpizza<< (Seriöst gott!)
Pizzadeg - jag fuskade och köpte färdig.
2 Päron
2,5 dl Riven ost - vilken som helst går bra men helst nån med lite smak i. Alltså inte pizzaost eller hushållsost.
Valnötter

1. Värm ugnen till 250 grader. Plåten skall vara inne och bli riktigt varm.
2. Kavla ut degen, lägg på bakplåtspapper. Bred ut ost, päron och brutna valnötter. Ta ut plåten när den blivit varm, dra över pappret med pizzan på plåten och hyst in i ugnen. Grädda till gyllenbrun.
3. Skär upp i lämpliga bitar och moffa.

Enjoy!
//CK

emma sofie w sa...

ett lite sent svar, men typ det här brukar min käre mami göra när jag kommer hem, och det är fan något utav det godaste som finns!

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/filodegsrullar-med-paprika-och-getost

Josefine sa...

Ja herre gud. Jag får nog ha fler plockmatskalas för här var ju hur mycket som helst att göra. Tack för alla tips!

Johanna: Baconinlindade dadlar är mina absoluta favoriter på Mañana! Det salta och söta. Gudars skymning vad gott.