torsdag 28 april 2011

Förskola/Dagis.

När jag skrev en artikel om stress att hämta tidigt på förskolan gjorde rubriksättaren en tabbe: han skrev "stress att hämta tidigt på dagis" och sen ringde arga förskolelärare och klagade på den "opåläste journalisten som underminerar förskollärarna". Nu var det dock inte jag som var den opåläste. I brödtexten stod det gemomgående förskola (om än ej i de direkta citaten från föräldrar).

När jag bloggat om förskola/dagis och kallat det förskola har någon ibland kommenterat "men hallå man säger ju dagis! skriv inte förskola för fan". Eller något i den stilen. Jag inser verkligen problemet i att kalla det för dagis när det är en förskola med högutbildad personal. Men spontant är dagis första ordet som kommer i en vanlig konversation. Däremot alltid förskola i artiklar eller liknande. I vilket fall som helst: när jag bloggar om det stannar jag alltid upp vid det ordet för jag vet inte vilket jag ska välja (kör nog blanding här).

Vad säger ni och vad skriver ni?

36 kommentarer:

Lisa sa...

Jag säger alltid dagis. Skriver också dagis i blogg och andra mer vardagliga grejer. Men förskola i artiklar/intervjuer.

Caroline sa...

Jag säger alltid förskola. Om någon tar illa vid sig för att jag säger dagis tycker jag inte det finns någon anledning att fortsätta. Jag har ingen ståndpunkt som gör att jag måste säga dagis men de har en som gör att de vill att man säger förskola.

Lisa sa...

Jag har också lite problem med det där, när jag pratar med Kajsa är det alltid dagis som gäller, det låter liksom mycket roligare att gå till än förskola. När jag skriver i bloggen känns det spontant rätt med dagis, men jag har ofta ändrat mig och skrivit förskola för att få det mer politiskt korrekt.
Nån gång har jag råkat säga dagis till Kajsa på just dagiset, och då har det känts som jag fått onda ögat av förskoleläraren. Men jag tycker i så fall att det är viktigare att benämna just dras yrkesroll rätt, alltså förskolelärare och inte fröken.

Åsa sa...

Får man inte skriva bamba då heller?
Jag säger dagis - jag tycker att det låter fint!

Anonym sa...

Tycker det är lite pretentiöst att hålla på att hävda att det alltid måste heta förskola när alla fattar vad som avses när man säger dagis.

Varför skulle det vara finare att kallas förskolelärare än dagisfröken?

Antar att det har med pengar och status att göra. Jag bryr mig inte om att bli kallad datanörd och liknande när den korrekta benämningen är systemutvecklare. Å andra sidan tjänar jag ungefär dubbelt så mycket som en dagisfröken, det kanske hjälper till :-)

Linn sa...

Jag säger och skriver dagis. Tycker som anonym att statusen borde ligga i vad man gör, inte i titeln. Plus tycler personligen inte att det ska vara en för-skola, så då rebellar jag mkt barnsligt och kallar det för dagis.

emster sa...

men dagis såklart. jag kan väl fatta. det är typ som "städare" vs "lokalvårdare". men ändå. dagis är värsta mysiga varma ordet. förskola låter hårt och tyskt och löpande band.

dagis låter hopp och lek och mellanmål!

emster sa...

plus det linn sa.

Sofia sa...

Jag tycker att det knappast går att hävda sin rätt att säga dagis när de som faktiskt GÖR JOBBET ber om något annat, precis som Caroline påpekar. Samtidigt som jag håller med emster: förskola låter hårt och kantigt medan dagis låter varmt och inbjudande.
Kontentan blir nog att jag vill och säger dagis men känner mig dum och trotsig när jag gör det.

Unknown sa...

jag säger alltid dagis, av gammal vana. och old habits die hard, som man brukar säga.

Fredrik sa...

Säger dagis. Skriver dagis.

A sa...

Alltid förskola utom när jag pratar om när jag var liten, för jag gick ju faktiskt på dagis.

Det är lite kul, min son får ibland frågan om han trivs på dagis och då tittar han på frågeställaren med helt blank blick. Han vet inte vad dagis är, för honom är förskola just förskola. Har hört från andra mammor att de säger dagis för att förskola är ett så svårt ord att lära barnen men i mina öron är det bara kvalificerat bullshit. Kan de säga ketchup (och det kan de) så kan de säga förskola! Och jag tycker alla ska säga förskola.

Unknown sa...

Dagis, dagis alltid dagis. Jag älskar dagis.

E sa...

Barnhage. Alltid.

fenix sa...

dagis. fast ibland känner jag mig tvingad att säga/skriva förskola för att det är mer pk.

varför jag alls säger dagis är för att jag tycker det låter mer barnsligt, varmt och inbjudande än förskola gör. mina barn är för små för att gå i skola, skola låter hårt och tvingande, dagis är lek- och lustfyllt och visst vet jag att det är pedagogiskt lärande, men det är ändå på ett helt annat plan än i skolan.

att de som jobbar på dagis och skolor gör typ de viktigaste jobben ever har inget med mitt ordval att göra, det vet jag ändå. det känns ungefär lika löjligt semantiskt som när man döper om städare till sanitetstekniker. oavsett titel så är det samma jobb och jag tycker snarare det är de som absolut propsar på pk ordval är de som anser det ena mindre värt, inte vi andra.

Underlandet sa...

Dagis. Mest för att jag är van vid det.

Jonna sa...

Oj, det här var tydligen ett känsligt ämne.
Jag säger bara dagis när jag pratar med folk som har någon form av begåvningshandikapp och inte fattar vad jag menar annars. (Obs, med det menar jag inte att folk som säger dagis per definition skulle vara svagbegåvade. Känner att det är bäst att förtydliga så att jag inte får en lynchmobb efter mig.)
Håller heller inte alls med om att dagis skulle låta mjukare då jag bara associerar det till daginstitution, som får mig att rysa.

Martin Qvarnström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
- sa...

Alltid förskola. Som blivande lärare mot yngre åldrar bryr jag mig inte om någon säger dagis.

Tinalinatiny sa...

Dagis, för att det låter mysigt helt enkelt.

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Jag skrev dagis i ett blogginlägg för ett par veckor sen och fick genast en kommentar om det, så nu skriver jag alltid förskola. Däremot är dagis det ord som oftast kommer ut ur munnen per automatik, det är liksom för invant helt enkelt men det kanske ändrar sig ju mer förskole-kontakt vi får.

Ewa sa...

Dagis. Alltid dagis. Känns lite skitnödigt med folk som är så noga med att det heter förskola i vanliga samtal om jag ska vara ärlig...

FridaK sa...

Det heter förskola, dagis finns inte längre. Så enkelt är det. Förskolan har utbildade förskolärare och en läroplan som de arbetar mot.

Jag har inga egna barn men min systers knodds har alltid sagt förskola, de fattar inte vad gamlingarna i släkten menar när de säger dagis, och att det skulle påverka hur peppade de är på att gå dit på morgonen är ju löjligt.

Däremot säger jag fortfarande dagis om det jag gick på som liten (för det VAR dagis) och förskola när jag menar det jag sysslade med året innan skolan (det som idag heter förskoleklass).

Det där tröttsamma "det heter dagis, det har det alltid gjort" och "dagis låter mysigare" känns ungefär lika nyanserat och uppdaterat som negerboll-diskussionen. Varför är det så läskigt för vissa (nu åsyftar jag inte dig, Tuffaste) att saker och ting förändras. Det undrar jag.

Anonym sa...

Håller verkligen med FridaK. Det heter helt enkelt inte dagis (daghem) längre. Kalla det förskola och lär era barn att göra det också. Mycket enkelt.
/Jo

Anonym sa...

Jag sa dagis häromdan och blev rättad av min treåring —Det heter förskola, mamma...
Förskola eller dagis blandar jag friskt, spelar ingen roll tycker jag. Men visst låter dagis mysigare än daghem, iallafall? Daghem låter som man bara får låna hem sina barn över natten.
Barnstuga hör man inte så ofta längre... /Bella

Linn sa...

Får man låna ditt kommentarsfält och undra över den här läroplanen? Undrar 1) vad syftet är och 2) vad som står i den? Vad behöver småbarn en läroplan till? Pussla? Göra sandslott? Sjunga sånger? Är ej ironisk, jag lovar. Jag är bara outbildad inom det här.

pippigull sa...

Säger faktiskt mest dagis men tänker att jag ska börja med förskola men.. det blir inte av.

Kan iallafall påpeka att det ÄR skillnad på de som har en förskolepedagogsutbildning och de som bara är "dagisfröknar" i hur de arbetar (Min son har haft båda). Alla gillar barn inte det men precis som på alla områden så kan lite utbildning göra skillnad i detaljerna!

Sofia sa...

Jag är inte den som nätdebatterar så mycket men jag blir sjukt provocerad av FridaK's parallel till negerboll-diskussionen.
Du har rätt i att dagis är ett förlegat ord som inte är en rättvis beskrivning av den verksamhet som bedrivs. Vad jag förstår kan användandet av ordet dagis framstå som något ignorant inför den gedigna kunskap och utbildning som finns inom förskolans ramar. Och kanske är det slappt av oss föräldrar (som dessutom ska ha våra barn där och verkligen bör uppmärksamma kompetensen) att fortsätta kalla det för dagis för att det tex låter mysigare, som är min personliga anledning.
Men att dra en parallel till en debatt där idioter hävdar sin rätt att få använda ett ord som dryper av förtryck, fientlighet och hat? Funkar inte för mig, det är FÖR laddat. Inte ens om deras gemensamma nämnare är "bakåtsträvan".

Anonym sa...

@Linn, här en länk till lpf 98, nedan följer en sammanfattning utifrån vad jag anser vara väsentligaste i varför den finns. Jag har gått på dagis arbetat i förskolan och läser till fskl-lärare. Jag håller med om ovanstående att det heter fskl i och med att det är den sortens verksamhet som erbjuds. Men man behöver inte blir rabiat. / Julia

http://www.ffso.se/filer/lpfo98.pdf

Läroplanen utgår från en ansvarsfördelning där staten anger de
övergripande målen och riktlinjerna för förskolan och kommunerna svarar
för genomförandet.

Redan här kan det bli det knas.Staten ger kommunen i uppdrag att genomföra något, det säger sig självt att utan ett gemensamt styrdokument kan kvaliten på verksamheten skilja sig rejält från kommun till kommun.

Läroplanen kom till som ett verktyg för att kunna reglera, mäta och ge en likvärdig verksamhet för alla barn mellan 1-5 år. Då det innan -98 erbjöds ett flertal OLIKA sorters verksamheter alltifrån enbart pedagogiska till renodlad barnpassning.

Lpf-98 utgår från BARNETS perspektiv på lärande och föräldrars behov av barnpassning. Den grundar sig i en konstruktionistisk syn på lärande där man ser barnet som kompetent och att vi BLIR till i olika sammanhang.

Det är ett styrdokument som ALLA anställda inom fskl och kommun är SKYLDIGA att arbeta efter...
På så sätt blir det till verktyg för anställda inom förskola (läs ALLA som jobbar där) att planera sin verksamhet utifrån som garanterar att ALLA barn får likvärdig verksamhet.

FridaK sa...

Sofia: Jag anser att argumentetet att dagis låter mysigare är lika uppdaterat och nyanserat som negerbollsdiskussionen, därmed inte sagt att alla som säger dagis lika gärna kan säga negerboll. Jag tycker nog att det framgår ganska tydligt vad liknelsen syftar på. Den gemensamma nämnaren är dessutom inte bara bakåtsträvan utan snarare okunskap och nonchalans. Det handlar i båda fallen om enskilda individers övertygelse om att deras personliga uppfattning står högst. Fakta, historia, utveckling, utbildning whatever det nu handlar om i de olika fallen spelar ingen roll för "jag tycker att det låter bättre och jag menar inget illa med det så jag fortsätter". En uppfattning de här enskilda individerna gärna samlas i grupp kring där de kan peppa varandra. "Det är väl för illa att vi inte får säga dagis/negerboll längre, det HETER ju ändå så. Sånt fjanteri". Jag förstår ärligt talat inte vad som upprör dig så.

Julia: Är det jag som är rabiat? Jag har nog aldrig varit mindre rabiat än här och nu. Eller menade du kanske Sofia? Föga troligt men kanske lite mer lämpligt...

Katta Kvack sa...

Jag säger ALLTID dagis. Alltid. Det kallades för dagis när jag var liten, och det lever kvar. Inte för att provocera, men bara för att det gör det.

Sofia sa...

FridaK: Naturligtvis blir jag "upprörd" över att du använder något så fult och förkastligt som negerbolldebatten i argumentativt syfte.
Som du ser i min tidigare kommentar så har jag, precis som du, förståelse både för förskolans verksamhet och det ignoranta och slappa i att fortsätta säga dagis. Där behöver vi inte övertyga varandra om något.
Att jag trots detta fortfarande säger dagis är således my bad och något jag får ta ansvar för och säkerligen kommer att tänka mycket mer på efter den senaste tidens fokus på detta.
Jag tror inte att vi egentligen står så långt ifrån varandra, förutom då negerboll-pallellen och hur befogat det är att kalla varandra rabiata för att man har olika sätt att illustrera sin åsikt.

Anonym sa...

@Frida K och alla andra.
Jag menade mig själv ;) ironiserade över att jag la mig i debatten och gick igång med en lång harang varför det heter förskola.Framgick inte alls bra! Du är ju suverän på att formulera dig koncist och nyanserat om utmaningar kring benämning förskola/dagis. Tycker att det är härligt med debatten, den tyder ju på ett starkt intresse och engagemang för verksamheten och det gynnar ju både barnen och oss som arbetar där! Som jag ser det får debatten oss att granska oss själva vad/när vi lägger värderingar i förskola/dagis och vi tvingas formulera varför det är viktigt för var och en med respektive benämning.
/ Julia

Anonym sa...

Är en förskola utan förskolelärare ändå en förskola?
Har alltid blandat dagis/förskola
beroende på tillfälle men kallar numera alltid grabbens förskola för just dagis. Finns en fröken som tituleras förskolelärare men hon går i pension i år så jag tvivlar på att hon har någon formell utbildning utan fått sin titel i någon omorganisation. De övriga två tituleras barnskötare eller något liknande. Hade det handlat om att titulera fröken för dagisfröken eller förskolelärare så hade jag aldrig tvekat på att använda förskolelärare för just en sådan. Men de övriga titlar som förekommer som barnskötare, pedagog osv känns bara konstigt och då tycker jag att dagisfröken ger en bättre beskrivning.

hellen sa...

anonym: va? varken läkare eller förskollärare får väl sina titlar genom omorganisationer? hon är utbildad förskollärare såklart. förskollärare är inget man bara kallar sig. barnskötare är ingen titel på samma sätt utan omfattar inte bara de som gått barn och fritidsprogrammet utan även outbildade som arbetar med barn på förskolan. de som arbetar med barnen är pedagoger. och nej, en förskola måste ha minst en förskollärare.

FridaK sa...

Sofia: Det är mycket möjligt att vi har liknande åsikter när det gäller värderingen av förskollärarnas arbete, men det finns en stor skillnad mellan oss och det är ju den som diskuteras här. Du menar att du har förståelse för det ignoranta och slappa i att fortsätta säga "dagis", men du GÖR det ju fortfarande. Det är ju det som är grejen!
Hela poängen med min liknelse med negerbolldiskussionen är att ett uttryck fortsätter att användas trots att användarna i stor utsträckning är fullt medvetna om varför det inte bör användas. Och att användandet ursäktas med gammal vana alternativt med att det inte är något att uppröras över eftersom man inte menar något illa.
Det har självklart aldrig varit min intention att någon ska bli upprörd/ta illa vid sig av något jag skriver och det är tråkigt om det är så. Jag tycker dock att jag varit väldigt tydlig med vad liknelsen syftade till och jag anser fortfarande att den är rätt så klockren. Och lite fyndig, till och med. Jag ser inget problem med den över huvudtaget.

Julia: Haha, då missförstod jag helt. Ledsen för det! Men ja, absolut kul att se att förskolan kan diskuteras såhär engagerat.