torsdag 18 augusti 2011

Blöjavvänjningen vs. J

1-0

One down så att säga. En brun på köksgolvet.

Hur gör man? Hur gör man?

Underbyxor på eller av? Helt naken?

Det är väl bara att hålla sig helt lugn och glad antar jag. Jag minns det som att just de två sakerna var absolut svårast under förra blöjavvänjningen.

10 kommentarer:

Lisa sa...

Ja hur fan gör man? Du får hålla bloggen uppdaterad om hur det går så jag kan lära mig tills det blir dags för potträning här hemma. =)

pappa K sa...

Haha! Påminner mig om när vi var stranden en gång tidigare i somras och sonen - som stod en bit ut i vattnet - fick den där knipgrimasen och innan man hann göra någonting så föll det en brun. Rätt i vattnet.. Det kändes som att alla - precis ALLA - vrålglodde. Huuu, jag ryser av minnet.

Anne sa...

Vi började lite smått att pröva sätta dottern korta stunder på pottan när hon var ett och ett halvt, men hon bara skrek och gjorde sig stel som en pinne. Senprovade vi igen få och då, och kring två och ett halvt klarade hon att sitta en stund utan protester. Däremot fattade hon inte vad hon skulle göra där. Otaliga timmar gick hon utan blöja och satt på pottan framför teven för att hon skulle stanna där, men likförbannat blev det pölar på golvet och inte i pottan.
Men så en dag, när hon var tre och ett halvt, gick hon utan blöja, och sade helt plötsligt: "jag är kissnödig, nu går jag på toa". Så gjorde hon det och sedan dess har hon inte haft blöjor på dagen. Det tog inte många veckor så hade hon slutat med blöja på natten också.

Jag tror att det här med blöjor och avvänjning funkar precis som allt annat barnen ska lära sig; gå, prata, äta själv, läsa... Får de förutsättningarna (tillgång till en potta och möjlighet att använda den) kommer de att göra det när de är redo. Det är inget vi kan påskynda eller drilla vårt barn till, tror jag. Och jag tror framförallt på att inte göra så stor sak av det och inte göra det till en prestation.

jos sa...

Haha, det där hände här också för inte så länge sen. Det sjuka var att jag inte fattade vad det var som låg på golvet först, jag var liksom tvungen att böja mig ner och då "aha, det är bajs!" och så började jag gapskratta (vilket nog gjorde den skyldige ganska förvirrad så det kanske man inte ska göra?)..

Jonna sa...

Vår unge har alltid varit ett stort fan av nakenhet så vi har helt enkelt låtit henne gå utan kläder på underdelen här hemma så ofta hon önskat (vilket innebär typ jämt) sedan hon var bebis.

När hon var drygt ett år fattade hon galoppen så länge hon var byxlös, efter ett och ett halvt hände i stort sett inga olyckor (alltså fortfarande bara så länge hon var byxlös) och vid tvåårsdagen började hon occasionally säga till att hon behövde kissa, eller så gick hon bara, även då hon hade (byx)blöja på (jag erbjöd henne också alltid att följa med mig på toaletten när vi var iväg någonstans, ibland kom det något, ibland inte).

Det närmaste halvåret efter det blev det oftare och oftare hon gick på pottan på eget bevåg på dagen och hon blev även torr på natten, så vi tog bort nattblöjan helt för att hon skulle vänja sig vid att morgonkissa på pottan istället för i blöja. Just den kissningen är nog den vi tyckt varit lättast att tajma. (Även om det tyvärr innebar hejdå ligga och dra sig i sängen.)

Sista veckan innan julledigheten från förskolan, då hon var två och ett halvt, började hon spontant gå på toaletten även på förskolan och på julafton (bästa julklappen ever) när hon var två och ett halvt deklarerade hon plötsligt att hon inte behövde blöja mer på dagen heller, så då gav vi bort de blöjor vi hade kvar och så var det inte mer med det.

Just potträning var en av de grejer jag fasade mest för i förväg, men så här i efterhand tycker jag att det känns som att det skötte sig självt.

Josefine sa...

Jag tänker också att man mest låter det vara bara. Hon får sitta på pottan om hon har lust. Den står inne på toaletten så att hon ser den. Men ingen press. INgenting. Bara låta henne göra lite som hon vill. Och tack för tipsen!

Larsson i Majorna sa...

Ni missade sommaren, tiden då ungar går ute utan byxor.

Mitt råd (som trebarnfar) är att bara vänta tills de blir intresserade. Som du också skriver, att visa att där står pottan, du får sitta där om du vill. Stora flickor går och bajsar själva, etc...

Inget tvång, lite tjat.

Och blir det krux eller laddat att gå på toa eller potta => kör lite belöningssystem.
Ett klisterhjärta för varje gång hon SITTER (INTE varje gång det KOMMER något!)
Fem klisterhjärtan = en godisbit, eller så.

Lycka till!

Ps
I Majorna har vi väl alla legat på knä och kratsat upp bajs mellan golvbrädorna. Och ja, vår tös bajsade också i strandbrynet, tre gånger, mitt i befolkade viken. Men det är bara att vara cool.
Ds

Larsson i Majorna sa...

Och en sak som underlättar natt-torrhet är väl att skippa kvällsvälling. Åtminstone är det min lilla teori.


/ Pappa som blev kissad på i badkaret i morse av treåriga dottern

Josefine sa...

Hahaha.. Ja M badade med S:et en gång när hon var liten (eller ja det var väl fler gånger men det här hände bara en gång) och då bajsade hon i badkaret. Och han såg hennes lilla hand hålla i bajs framför munnen. Härligt med barn!

Och ja de där golvplankorna. Det blir härligt att försöka få rent mellan dem...

Sofia sa...

Haha! Hade glömt den där bajsincidenten i badkaret! Haha, M's inlägg om det var episkt!