måndag 27 juni 2011

Siri.

Nu läser jag Siri Hustvedts "Summer witout men". Jag har bara hunnit runt femtio sidor men det är något med den. Den är inte "What I loved" och det kan den såklart inte vara heller. Men det är något som gör att läsningen inte riktigt lossnar. Jag har dock inte givit upp hoppet. Det vänder troligen. Det kan vara att James Freys "The Final Testament of the Holy Bible" var en sådan ostoppbar fors av ord som bara rann förbi. Pang pang pang så hade hundra sidor försvunnit. Och sen hundra till och hundra till. Och kanske är Freys tolkning av en modern Jesus den finaste tolkningen av Jesus jag någonsin kommer att läsa. (Även om jag kan tycka att det hade funnits behov av att stryka vissa upprepningar mot slutet.) Men en Jesus som säger att Gud är att knulla och älska och inte en gubbe i himlen påhittad av vita män för att förtrycka svarta, kvinnor, homosexuella och för att få oss att kunna hantera vår skräck fö döden är uppfriskande och emellanåt riktigt vackert. Jag har inte läst något om hur den mottagits i USA men jag gissar att den kristna högern inte gick ner i spagat över den direkt. Jag får googla det.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Jag måste verkligen läsa Freys bok å det snaraste.

Läste på tal om Jesus och sånt en bok förra sommaren som var så himla härlig, den spräckte (på ett rätt kul sätt) hål på alla tänkbara argument som religiösa personer i allmänhet kan ha för att styrka sin tros trolighet. Skriven av ateisternas ateist :)

Kommer såklart inte ihåg vad den hette, ELLER författarens namn, men kan återkomma om det när jag orkat kika efter i bokhyllan.

Bondhustrun sa...

Näe, det vänder inte! Sorry, men så är det. Omslaget är assnyggt och storyn hjälplig men tyvärr. Möjligen kan man säga att det går lite upp och ner. Jag läste ut den åtminstone, den var inte jättedålig, men lite spretig.

Josefine sa...

johanna: ja det får du göra! den var kul och bra! kan det vara richard dawkins? "Illusionen om gud"? Den är i alla fall väldigt bra tycker jag!

bondhustrun: fan också! jag som älskar siri! jag får ta mig igenom den ändå. nån liten mening måste i alla fall blänka till tänker jag.

Anna sa...

Oj nej - jag som hade sett fram emot att läsa den i hängmattan om nån vecka.
Du måste berätta vad du tyckte sen när du läst slut den!