tisdag 16 december 2008

Alf Svensson är sur.

Han tycker att dumhetens apostlar rycker in och förstör "vår" kultur då en rektor i Småland beslutat sig för att inte låta skolavslutningen ske i kyrkan. Ett inte jättekonstigt beslut kan man tycka. Sverige är ett sekulariserat land och det är väl ganska naturligt att man därför vid skolavslutningar och liknande håller det på skolan eller något annat ställe som inte har med religion att göra?

Vad håller vi på med i vårt land? Har dumhetens fundamentalister, om de nu sitter i skolstyrelser eller i andra kulturvårdande sammanhang, för avsikt att göra barn och ungdomar urarva vår tradition och vår kultur?

Så skriver Alf Svensson i SvD:s Brännpunkt idag.
Jag undrar verkligen vad han menar med "vår" tradition och "vår" kultur. Vilken kultur är det? Är det den som hans familj utövar? Är det så som jag och min familj lever? För jag är ganska säker på att vi inte har samma syn på hur "vår" kultur ser ut. Och så alla andra människor i Sverige som har helt andra traditioner och helt andra kulturella förtecken. Får de vara med i "vår" kultur? Måste de anamma den? Har vi inte andra arv att komma med i Sverige än kyrkan? Och att det är i kyrkan respekten för människan finns dokumenterad (skulle den inte finnas det på andra ställen - man kan ju hoppas lite på att det är sådana spörsmål barn och ungdomar får lära sig om i skolan (filosofilektioner någon?)). Känns ganska mycket som att han knyter an till den där gamla synen på att moralen och etiken bara kan strömma ur en religion och ingen annanstans (vilket är helt befängt). Bara för att man inte håller skolavslutningen I kyrkan behöver det näppeligen betyda att vi inte kan lära oss om kyrkan eller dess traditioner - det borde väl rimligtvis ingå i religionsundervisningen?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hans lilla utspel visar bara vilket otroligt förlegat parti kd är..

Anonym sa...

Jag är inte förvånad, eftersom jag kommer från Jönköping där Alf Svensson är Gud. Oh no! Så kan jag ju inte säga, vilken hädelse! Jag menar kronprins!

Du vill väl fortfarande boxas imorgon?

Anonym sa...

Ja, jööses. Affe och gänget är och seglar i sitt egna universum. Suck vilket segt gäng.

Anonym sa...

Hm, vill du ses på Stigbergstorget eller Fjällgatans hållplats?

Anonym sa...

Det börjar kl 7, så ska vi ses 20 i? Columbus...? Ligger det vid Ebbes Hörna ungefär?

Anonym sa...

mm och jag känner mig alltid extra snygg i den t-shirtklänningen också =)

allt väl med dig snyggobabe?
puss

Anonym sa...

Heja dig! Håller med. Det är bra att lära sig om religioner och kyrkan m.m. men måste man göra det på en skolavslutning? Affes synsätt är ju minst sagt förlegat i ett mångkulturellt samhälle. Skolan, anser jag, ska vara skild från kyrkan i andra sammanhang än religionsundervisningen.

Anonym sa...

Förresten... hittade ingen mail till dig så jag skriver här. Efter att jag läste ditt inlägg så blev jag så inspirerad/förbannad så skrev lite på min sida och jag har länkat till dig - hoppas det var okej!?

Medelklassman sa...

Affe är ju dessvärre inte direkt ensam i de här frågorna. Varje jul och skolavslutning dyker det upp ett antal traditionsfascister som under övriga året aldrig sätter sin fot i en kyrkolokal och orerar om vad viktigt det är att Baaaaarnen får en Riiiiktig skolavslutning. Bara för att de själva har något slags suddiga minnen av sin egen barndom och Så Ska Det Vara Punkt.

Men om det nu är så viktigt, fixa ett kyrkobesök själv då (som de t.ex. gjorde i Nacka i Sthlm där en progressiv rektor vägrade). Fine! Det får man gärna göra. Men släpa inte med oss andra som inte vill tvångsdela den "kulturen".

/Herr Upprörd

Daniel sa...

Alf å Kd å jag spyr galla.

Rosa Hemmet sa...

Ja herregud... haha ja jag är inte det minsta religös för det ordvalet! Men jag håller helt med dig, valet ska vara fritt att gå i kyrkan och nu när sverige är så mångkulturellt känns det inte aktuellt med svenska kyrkan på skolavslutningen!

Josefine sa...

Lilla grå: Vad roligt att du också skrev om det. Fint att kunna inspirera till lite ilska!

30+: Nä precis, det är väldigt lustigt med det där. Att man lite oengagerat ska dra iväg till kyrkan på vissa specifika dagar när man inte bryr sig ett skit annars. Och det är ju ingen som förbjudit de små barnen att pinna dit med sina föräldrar eller så en annan dag.

Daniel: usch ja. Bakåtsträvare.

Rosa hemmet: mm.. det blir lite konstigt att släpa iväg ungar för att tvinga i dem "arvet" sådär. hade det varit ett sådant starkt och bestående arv hade de kanske gått dit ändå men en annan dag.

Josefine sa...

johanna: nä, de har inte riktigt hängt med i den moderna världen.

sassy: hahaha... alf som kronprins..

maria: de gör verkligen det. och sega är de minsann.