onsdag 31 december 2008

What's the deal med päls?

Kan man inte bara låta bli att använda det?
Köp fusk. Herre gud. Det är vansinnigt att köpa päls - oavsett var den är producerad.

Nu såg jag nyss i Aftonbladet att Blondinbella kritiserats för sitt pälsanvändande och hyllande av päls. Inte så jävla konstigt att hon får kritik för det. Och ett väldigt smart drag av henne för att få mer uppmärksamhet - det har under en väldigt lång tid provocerat med pälsanvänding.

I alla fall. Jag har sett att ett argument som används för att rättfärdiga pälsanvändande är att det är miljövänligt (Blondinbella påstod det i ett tidigare blogginlägg - som jag inte riktigt hinner leta upp just nu för jag lagar just en vegetarisk måltid).
Ett helt befängt påstående. Dels blir det problem med djurens avföring, dels med deras flådda döda kroppar och dels med de tungmetaller och olika kemikalier som används för att behandla pälsen.

Ett annat idiotiskt argument för att använda päls är att folk äter kött. So what? Gör ett ont ett annat ont rätt? Jag tror inte det. Eller rättare sagt: nej det gör det för helvete inte! Vad är det för sorts argument? Jag själv är en sån där halvvegetarian. Äter fisk då och då (nej jag kan inte rättfärdiga det). Jag har en fuskpälsmössa (såg att Little Peache också skrivit en pro-päls-blogg där hon också argumenterar för att har man fuskpäls uppmuntrar man människor till att använda riktig päls - något jag inte alls kan förstå). Jag har en fuskskinnjacka. Jag har en gammal plånbok i skinn (nej det är inte heller bra). Ändå anser jag mig ha rätten att säga att pälsproduktion idag är moraliskt vedervärdigt. Som dagens samhälle ser ut är det inte lätt att leva fläckfritt. Alla får väl göra vad de kan. Men att man gör fel i vissa saker kan aldrig ta ifrån en rätten att tycka i en annan moralisk eller etisk fråga.

Jag har heller ännu inte sett några bra argument för varför de har rätt att använda päls. Det skulle vara verkligt intressant. Ens egna moraliska ställningstagande får man ta i sig själv och motivera själv - man kan aldrig motivera eller argumentera för en sak genom att påpeka hur andra gör. Blondinbellas pälskappa har ingen moralisk koppling till Jonna i Ystad som äter skinka på julafton.

Läs lite här hos Djurens rätt.
Och gå med.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Här på Östermalm så har jag fortfarande inte vant mig vid att så många bär päls, för det gör dom. Det är osmakligt. Usch :-( Och jag är med i Djurens rätt också :-)

Lallis - liv och leverne sa...

Ett Riktigt Gott nytt År önskar jag DIG:)
Kram Lallis

Anonym sa...

varför köpa fusk om man är emot päls? det verkar inte logiskt alls.

Anonym sa...

Päls är ett känsligt
ämne.
Då sätter drevet från djurrättsvänner igång.
Ingen går säker.
Man kan gå hur långt
som helst för att nå
sina mål i värsta fall.
Stoppa nån pälsklädd dam
på stan och skälla ut henne.
Jo, det händer.
Men låt dom som vill
bära päls göra det
och så kan ni andra ha
på er nåt annat.
Var inte såna moralkärringar!

Josefine sa...

maria: man ser så många med päls nu överhuvudtaget. jag tycker att det är så sorgligt att det blir trendigt.

anonym: man kan ju tycka att det ser fint ut med päls utan att vilja offra ett djur för den sakens skull. det är som att jag inte skulle kunna äta quornprodukter som ser ut som kött.

apse: jag anser att det är en allmän fråga om det är etiskt försvarbart att bära päls. djur är inte till för att bli människors klädesplagg. vi lever inte i en värld där man inte kan överleva utan päls längre - säg hej till 2000talet.

Anonym sa...

jag tycker fortfarande det är konstigt att fröken BB får så mycket utrymme som hon får..

Vi har haft en mysig lugn nyårsafton på tu man hand här med två små rädda katter vid tolvslaget.

tack fr alla varma ord 2008, nu hoppas jag att jag kan vara ett fint stöd för dig 2009 miss muffin =)

Anonym sa...

What? Miljövänligt?
Vänta lite...

Tappade precis hakan i golvet. Måste plocka upp den.

...

Så där.

Inget gör mig så arrrg som det här. Skulle kunna skriva spaltkilometer. Fy fan säger jag bara. Eller jag säger som du. Besök Djurens rätt och läs på lite.

Kram

egarcia sa...

Jag håller helt med dig Miss Muffin!
Är så tröttsamt också att det är trendigt att bära päls och sen är det helt plötsligt trendigt att vara emot, fattar inte folk att det handlar om liv, inte om vad som är inne eller ute.

Och APSE! Är man en moralkärring för att man inte tycker att det är ok att djur sitter instängda i små burar och mår så psykiskt dåligt att dom försöker gnaga av sina egna ben bara så att folk kan gå runt i päls när det är totalt onödigt!?

Anonym sa...

Sv: jag håller inte med dig. Jag tycker du är en hycklare som gnäller över hur hemskt det är med päls men inte ens reflekterar hur djuren blir behandlade innan slakt eller hur djuren hade det när de blev din skinnjacka. Och om du nu hatar päls så mycket...varför har du fuskpäls? Det är ju jättekonstigt. Nej hycklare som sagt. Jag tycker inte man ska kasta sten i glashus.

Mvh Little Peaché

Josefine sa...

Little peaché: Jag har reflekterat över hur djur blir kött. Det är därför jag sen jag var 14 år är vegetarian (dvs att jag inte ätit kött på 12 år). Skinnjacka. Jag har en i fuskskinn skrev jag ju. Det betyder att det inte är riktigt skinn - alltså inget djur finns i min "skinn"jacka. Jag hatar inte päls. Jag tycker det är jättefint med päls. Men där den hör hemma: på djurens kropp. Har du reflekterat över hur pälsen kommer från djuret till din kappa? Man kan inte motivera pälsindustrin eller sin egen pälsjacka med att andra äter kött - det var bara det jag ville ha sagt. Jag tycker att även köttätare har rätt att uttrycka sin egen åsikt kring pälsindustrin.

Tinalinatiny sa...

Jag förundras alltid över hur bra åsikter du sitter inne med. & för att du kan förmedla det så bra i ord. Jag fick ett medlemsskap i Djurens Rätt i julklapp (eftersom jag inte fått tummen ur, & fixat det själv än..) & det är ta mig tusan den bästa julklapp jag fått! Gott nytt år!

Josefine sa...

tinalinatiny: oj tack! vilken jättefin komplimang. det blir jag väldigt glad för att höra! djurens rätt-medlemsskap... skitbra julklapp!

celine sa...

Skriv på min protestlista mot päls: http://www.emot.se/namnlistor/71/

Anonym sa...

Bonjour I'd like to congratulate you for such a great made site!
Was thinking this would be a perfect way to introduce myself!

Sincerely,
Laurence Todd
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/luau-party-supplies.html]luau Party Supplies[/url].

Anonym sa...

[url=http://www.kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big8.jpg[/img][/url]

מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - שלווה, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, אינטימיות, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנחנו מספקים שירותי אירוח מיוחדים כמו כן ישנו במקום שירות חדרים המכיל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר יוגשו ישירות לחדרכם!

לפרטים נא לפנות לעמוד המלון - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]