torsdag 26 november 2009

Jättebanalt problem:

Vi har två vänner som har likadana skor. Vännerna är ett par. Nu har även Mikael köpt ett par sådana skor. Och jag vill också ha! Det tjatas och tjatas om hur skööööööööna de är och hur extreeeeeeeeemt hållbara de är (det är de också men i alla fall). Men hur fan ska det se ut? Fyra människor. I likadana skor. Det är egentligen strunt samma att vi har likadana skor som det andra paret. Det är inte så ofta vi är ute och spankulerar med dem. Men jag och Mikael? Ska vi ha likadana skor? Jag erbjöd mig att köpa dem i brunt för att göra det bättre. Men det hjälper inte så mycket när de bruna är lika mörka som de svarta han har. Vad händer efter det här? Köper vi husbil, likadana oformliga jeans, tubsockar i 10-pack, har "Efterlyst" som vårt favvo-samhällsprogram, läser allt sant som står i Aftonbladet, börjar bråka om räkningarna, slutar ligga med varandra..? Ingen vet vart det här barkar.

21 kommentarer:

Jo tjena sa...

Ni kanske ska köpa likadana träningsoveraller när ni ändå är igång? ;)

Anonym sa...

Ja gud så hemskt, tänk om ni skulle bli sådana där VANLIGA människor!

Medelklassman sa...

Likadana skor är samma sak som en enkel biljett till att bli "verklighetens folk". Jag föreslår undvik. Det finns ju massor med skor här i världen.

Josefine sa...

jo tjena: haha.. vi har redan likadana svarta mjukisbyxor... :)

anonym: Nä, det tycker jag inte! Vi är jättevanliga redan. Tycker du att det är hemskt med vanliga människor? Skumt. Tråkigt med förakt för det folkliga tycker jag. Fast det ÄR hemskt att gilla Aftonbladet.

30+: Jag funderar på att gå och köpa dem redan idag. Enligt rykte håller de minst 3 år - förmodligen längre! Finns i barnstorlek också!

LillaGrå sa...

Men vad ÄR det för fantastiska underverk till skor? Vad? Vad? Vad?

Josefine sa...

Haha.. det är ett par Blundstone - tror att de är gjorda för byggarbetare från början. Ska vara jättebekväma och helt vattentäta. Bra att ha när man är ute och traskar med barnvagn i Göteborg!

Gabriella sa...

Hahaha, var tvungen att Googla och började skratta för sådana har ALLA bönder i Australien!

Inget fel med det, jag tycker de är snygga men jag trodde det skulle vara någon ny trendig sko jag missat :)

KÖP!

Josefine sa...

haha.. ja och det måste ju vara en garanti för att de är ytterst hållbara! kan iofs tänka mig att många av de som springer runt med dem här i stan skulle tycka att det vore en skam om de fick reda på att det är tvättäkta bonde-boots egentligen. jag ska köpa dem! måste ha dem.

Tinalinatiny sa...

Måste verkligen kolla upp dessa pjucks.. :)

Ron Obvious sa...

Förlåt men, även om jag köper att en del folk inte gillar kvällstidningar, så blir jag lite provocerad över de som tar upp AB som exempel när det torde vara vetenskapligt fastslaget att Expressen är så mycket fulare, tråkigare och befolkat av så många fler kartongkranium per capita än sin konkurrent (både som tidning och arbetsplats).
Nu fick jag det sagt i alla fall.

Humlan sa...

För helvete! Ett par Blundstone? Köp!
De funkar lika bra för att bestiga Southern Alps som att besöka lokal. Jag har prövat båda delarna.

Köp.

Josefine sa...

tinalinatiny: jag tycker att de är skitsnygga och enligt uppgift ska de hålla i år efter år och bara bli snyggare ju mer de slits! :)

ronobvious: förlåt. du har rätt. och aftonbladets första kulturuppslag i papperstidningen är ofta bra. det var mest sensationsnyheterna jag tänkte på och av nån anledning var det aftonbladet jag tänkte på först. men expressen är till och med värre.

humlan: ja det ska jag verkligen göra!

LillaGrå sa...

Blundstone! Mina stallskor! Skitbra. Håller mycket riktigt i en evighet, är bekväma och ja, bra! Köp!

Anonym sa...

Tja, din text andas minst sagt förakt för folklighet, eller i varje fall en rejäl dos rädsla för att bli en sådan Ullaredbesökare/Husvagnssemestrare. Nog om det.

Är det inte RM Wiliams som är de riktiga klassikerna i genren shyssta pjucks?

Josefine sa...

Lillagrå: Det låter som det perfekta köpet det här!

Anonym: Okej! Är iofs inte rädd för att bli "en sådan ullaredsbesökare" som du uttrycker det. Har varit där många gånger - som barn var jag klädd från topp till tå i billiga kläder därifrån. (Lustigt hur alla sådana här kommentarer alltid är anonyma!) Extra lustigt: häromdagen retade jag upp mig som fan på föraktet för det folkliga och hur de mekanismerna fungerar: många gillar något = automatiskt föraktat av en stor del människor med större socialt/kulturellt kapital (som säkert ändå sitter i smyg och tittar på samma program, läser samma tidningar, gillar samma musik osv) och tänkte skriva ett inlägg om det.

Timjan o Akleja sa...

Måste nog kolla upp de där skorna, verkar ju perfekta här i Göteborgsvädret! Min man och jag köpte likadana skor häromdagen... Jag går bara och väntar på att vi ska råka köpa likadana träningsoveraller också... Gaaah! Men vad gör man? Du kan ju inte låta M ha bra skor utan att köpa dem själv heller! Köp säger jag också!

Anonym sa...

Ok, jag ber om ursäkt, missuppfattade helt din text:

"Vad händer efter det här? Köper vi husbil, likadana oformliga jeans, tubsockar i 10-pack, har "Efterlyst" som vårt favvo-samhällsprogram, läser allt sant som står i Aftonbladet, börjar bråka om räkningarna, slutar ligga med varandra..? Ingen vet vart det här barkar. "

Texten ovan andas ingen förakt alls och inget av det du räknar upp tycker du är negativt eller är något du skulle ha något som helst emot.

Framför allt är inget av ovanstående sk svenne banan-attribut som av en okunnig bloggläsare skulle kunna tolkas som att du inte själv är så sugen på dessa attribut.

Jaja, ska inte tjata mer :-)

Josefine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Josefine sa...

Ja lite tjatig får man ju säga att du är. Jag skulle tycka att det vore väldigt trist för mig om jag skulle ha tubsockar. För jag tycker att det är fult. Och jag tycker att Efterlyst är ett jävla skitprogram ur ett antal olika perspektiv. Och jag tycker att det vore väldigt tråkigt om jag skulle börja läsa kvällspressen i jakt på en sann bild av verkligheten (för det tycker jag att det är väldigt deppigt att det finns människor som gör). Får man inte ironisera över de fenomenen? Mina föräldrar tittar på Efterlyst, läser Aftonbladet, handlar på Gekås - tror du att jag föraktar dem? Nej. Som jag ser det får man skämta om det mesta. Tror inte att de små raderna gör någon större inverkan på någon faktiskt. Men tydligen på dig!

Mäla sa...

Det där är intressant alltså. Tittar man sig omkring på stan så ser alla i princip exakt likadana ut. Mörk jacka/kappa, scarf eller halsduk, jeans/byxor och ett par mörka skor eller stövlar. HM -skyltdockor helt enkelt. Visst, det finns subkulturer, kostymnissar, rockers, emokids osv. Men där är konformiteten nästan ännu hårdare.

Samtidigt som det alltså (av allt att döma) är extremt viktigt att smälta in, så är det av någon anledning pinsamt att smälta in för mycket, läs råka köpa "samma" som någon annan.

Men varför? Vi har uppenbarligen någon slags illusion om att vi visst är individualister, även om det bara handlar om en annan färg på en detaljsöm, dold knäppning istället för vanlig, Five Unwash istället för Autobahn dito. Kanske just därför det känns lite Vellingskt att dyka upp i samma stass som bästa dödsisen. Vi konfronteras på ett mycket konkret sätt dels med sidor hos oss själva (social flexibilitet, osäkerhet, skitnödighet) som vi inte riktigt vill kännas vid. Dels med det faktum att vi lever i ett samhälle där vi konsumerar för att uttrycka oss som individer. Istället för att skriva en dikt måla en tavla eller engagera oss politiskt, definierar vi oss själva efter vilken söm vi har på bakfickan av jeansen.

Vad vet jag? En polare, låt oss kalla honom H, ringde senast igår och erkände att han precis varit nere på Elvine -rean och knipit en likadan Jacka som en tredje kompis, låt oss kalla honom "J".

H (skrattar lite nervöst): "Ja, jo, he he, jag kan ju kanske inte ha den just när jag träffar J, direkt. Men annars, annars kan jag ju ha den..." Ett underförstått och nästan lite vädjande "Eller?" hänger i luften.

Men jag är hård som flinta. Säger åt honom att bränna den där jackan. Har du sett filmen "The Wave", frågar jag. Det börjar med en Elvine -parka och slutar med bokbål.

Josefine sa...

Ja det är ett väldigt intressant ämne! Vi läste ganska mycket om konformitet i kulturvetenskapen och jag tror att du har helt rätt i att det är som viktigast att hålla sig till ramen/formen när det kommer till subkulturer. Det är också väldigt intressant hur viktigt det är (för de flesta) att smälta in i sin grupp men gärna sticker ut med en detalj. Om vi tar inredning som exempel... att inreda minimalistiskt, vitt, rent och sedan välja någon liten "galen" detalj för att visa att man ändå är lite edgy liksom. Men inte så edgy så att det blir för mycket - utan exakt så mycket att det syns att man fortfarande har koll. Den värsta formen av "att ha koll" tycker jag oftast är när folk ska gilla saker "ironiskt". Till exempel titta på schlagern med glimten i ögat - men inte på ett entusiastiskt allvarligt oironiskt sätt som många andra människor gör. Jag tänker också på kläder - där om rätt person bär plagget kan det uppfattas som helt rätt och vågat medan om fel person (för lite kulturell status) bär samma plagg blir det bara pinsamt.

Jag kan ju också tillägga att mitt inlägg mest var på skämt. Jag skiter i vem som har de där skorna. Är de sköna och snygga bryr jag mig inte om huruvida min pojkvän också har dem. Jag klär mig som jag vill (även om jag såklart, som alla andra, inte är opåverkad av trender, hur jag blir sedd av andra osv).