torsdag 24 mars 2011

Ryggen.

Någon som har tips på en bra massör i Göteborg? En som tar i så att det gör ont. En av de jag gått till visade sig vara lätt galen samt tycka att Sverigedemokraterna är ett härligt parti så nu får det bli nån annan. Eller om jag borde gå till naprapat? Jag har, mer eller mindre, alltid ont i korsryggen (nån rest från graviditeten tror jag) och området mellan skulderbladen och upp i nacken känns som.. att det dött. Typ.

Naprapat eller massör?

34 kommentarer:

Lene sa...

naprapat! de er magiske, jo.

mvh "ikke lenger svimmel"

Maria sa...

Flexmassage. Finns på http://flexmassage.se/

Har mkt, mkt smidig online-bokning.

Caroline sa...

Jag måste tipsa om Glenn.
http://www.hogsbohalsocenter.com/

Medelklassman sa...

Glenn! Alla heter Glenn i Göteborg!

Hade du bott i Sthlm hade jag också haft ett tips. Men det sket sig ju nu då.

sara sa...

jag hade också så som du beskrev i de översta kotorna, tydligen låser sig lederna och det är väldigt vanligt om man sitter mycket med datorn och så. naprapat gjorde susen!

Dorro sa...

Det finns en grym naprapat i Kungälv som jag gick till efter Noel föddes. Minns inte vad hon hette men jag kan ta reda på det från min vän. Hon är jättebra! Inte ett dugg snäll men oj vad det hjälper.

Sparkling sa...

Kiropraktor!

Anonym sa...

naprapat ont i ländryggen kan bero på att du är stel mellan skulderbladen och kompenserar med att bli överrörlig i länden som då gör ont

Patrik, Ängelholm sa...

Jag skulle t.o.m. gå till en kommunist, bara det var en bra massör.

Susanne sa...

Eva Kärrberg på Gillemo Naprapatmottagning, hon är både naprapat och massör, tar i så att knogarna vitnar!

optikerdotter sa...

naprapat/kiropraktor is the shit. min kiropraktor masserar också. han masserar bättre än någon massör jag varit hos. plus att han knäcker så att jag blir alldeles fri i hela ryggen. men jag bor ju förstås helt åt skogen, men jag röstar på kotknäckaren.

Jenny sa...

Har aldrig testat naprapat men går på massage via jobbet hos en kvinna som heter Chris Brun- hon är bra. Ska även ta tag i styrketränandet nu, tänker mig att det ska göra susen.

linneaasbrink sa...

hej!
Jag måste bara tipsa om en idrottsmassör som heter glenn och har egna företaget baraglenn.se
här snackar vi riktig, stenhård massage som hjälper. Oerhört kunnig kille.

Inna sa...

Jag kan starkt rekommendera att du går till en osteopat. Enligt mig bättre än allt, de har gedigen utbildning. Gick senast till Osteopatkliniken http://gulasidorna.eniro.se/f/osteopatkliniken:7837836?geo_area=g%C3%B6teborg%20centrum&search_word=osteopatkliniken men vill du komma undan lite billigare finns det en skola vid Kapellplatsen www.osteopatskolan.se Helt säkert, övervakat av lärare.

Haren sa...

Jag har nästan jämt haft ont i ryggen efter en olycka och operation för femton år sedan. Och jag har provat massage, naprapat och kiropraktor. För mig hjälpte kiropraktorn väldigt mycket. Naprapaten not so much och massagen ytterst lite. Lycka till.

Adam sa...

Vafan är det för pseudovetenskapliga läsare du har egentligen som tipsar om kiropraktiker, naprapater och osteopater?!

Samtliga ovan nämda terapier är rena skiten och ingen av dem har bevisad vetenskaplig effektivitet.

http://www.hogsbohalsocenter.com/ verkar ju vara ett jävla skämt. Homeopati och reiki? Vad i helvete?!

Att osteopater skulle ha "gedigen utbildning" är förstås rent skitsnack.

Miss Muffin sa...

Tack för alla tips!

Adam: Jag har smarta läsare. Och de vet nog själva vad som hjälpt dem.

Anonym sa...

Ortoped! Riktig läkare anser jag är bäst att gå till när det gäller ryggen! kan rekommendera Carlanderskas idrottsläkare eller vad dom nu heter!
/Lilo

Adam sa...

Muffin: Att de känt sig bättre efter behandling X betyder inte att det är X som har fått dem att känna sig bättre.

Det mycket värenommerade Cochrane-Collaboration har gjort en metastudie på huruvida kiropraktik hjälper mot just ont i korsryggen (något som kiropraktikerna länge skyltat med). Det man kom fram till var att

High quality evidence suggests that there is no clinically relevant difference between SMT and other interventions for reducing pain and function in patients with chronic low-back pain"

Det finns ingen anledning att tro att någon det osteopati, naprapati eller valfri alternativmedicinsk behandling skulle vara bättre.

Alternativmedicin som visat sig fungera kallas för, just det, Medicin.Studien finns att läsa här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21328304

optikerdotter sa...

Adam: allt jag vet är att jag har gått i säkert 10 år och inte fattat varför jag har haft en så ilande värk i korsrygg/höfter och varför byxor nöttes sönder under ena hälen , men inte under andra (för att ena benet av det roterade bäckenet blev längre).

sedan träffade jag min kiropraktor, som sa att mitt bäcken roterat. han lovade inte några underverk, men efter några gånger visade han sig faktiskt kunna fixa till ryggen.

för mig spelar det inte någon roll om det är placebo, eller om jag hade kunnat fixa till det med läkares hjälp, eller med karuseller all I care. det hjälpte och det var enkelt och det krävde inga remisser.

dessutom, vad jag förstår så säger cochranerapporten visst att manuell terapi ger lindring för smärta i nedre delen av ryggen. manuell terapi inkluderar kiropraktik.

Adam sa...

optikerdotter: Jag är givetvis jätteglad att du mår bättre och att du inte längre har ont! Det glädjer mig också att du inte bortser från placebo-effektens kraft! :)

Jag är emot kiropraktik som sådan, då den dels bygger på vanföreställningar om hur den mänskliga kroppen fungerar. De subluxationer vissa kiropraktorer utför på nacken kan också vara direkt skadliga och i värsta fall leda till döden, vilket också hänt i åtskilliga fall.

Det du säger är dock givetvis korrekt, tack för att du klargjorde det, blev kanske lite otydligt - jag försökte fatta mig kort så att någon skulle orka läsa :D

Kiropraktik har viss effekt mot smärta i nedre delen av ryggen, dock inte bättre eller långvarigare än konventionella behandlingar - t ex sjukgymnastik eller smärtstillande medel.

Då kiropraktiska, osteopatiska och napraptiska behandlingar är, jag vågar nästan säga, alltid dyrare än ett besök hos en sjukgymnast, och absolut dyrare än ett paket Ipren eller Alvedon - så bör givetvis den mest kostnadseffektiva behandlingen väljas.

optikerdotter sa...

men Adam, inga paket alvedon i världen har någonsin hjälpt mitt roterade bäcken. dessutom har min kiropraktor landstingsbidrag. hurra för det=jättebilligt.

jag tror på idioter inom alla områden. med andra ord: jag tror på idioter inom läkarkåren också. ingen legitimation i världen kan garantera dig ett gott bemötande. och tvärtom tror jag också på folk som verkligen kan sin sak inom alla områden också. och jag tycker, till skillnad från dig, att det är bra att kiropraktiken börjar integreras mer i vården.

Adam sa...

optikerdotter. Jag tycker, precis som du, att bemötandet kan vara kasst av läkare. Jag vill återigen påpeka att jag är uppriktigt glad för att du inte behöver ha ont längre, och om din kiropraktor hjälpte dig mot detta så är detta givetvis jättebra! Jag är dock fortsatt skeptisk till om du inte kunde ha kommit undan billigare om du vänt dig till en sjukgymnast istället.

optikerdotter sa...

så, adam, det här handlar om att DU är orolig för hur JAG spenderar MINA pengar? det var ju väldigt snällt av dig.

ett litet tag där så trodde jag att du bara var rädd för alla pseudovetenskapliga läsare som gav miss muffin tips om sådant som, gud förbjude, minsann inte kunde räknas till medicin. för allt inom medicinen är lag. det vet ju alla. det är därför ingen någonsin blir felbehandlad av läkare.

Adam sa...

Ja, jag är ganska snäll, tack!

Allt som finns inom den så kallade skolmedicinen är beprövat genom den vetenskapliga metoden. Detta är en garant på att de behandlingar du får inom sjukvården av legitimerade läkare faktiskt fungerar. Då kiropraktiker - om de ska hålla sig till vetenskapen - gör precis det som sjukgymnaster i dagens läge gör, så anser jag att kiropraktik inte bör finansieras av staten.

Att ingen någonsin blir felbehandlad av läkare är ett påstående som du mycket väl vet att jag inte har gjort. En klassisk halmgubbe. Det har inte heller någonting som helst att göra med huruvida verkningslösa behandlingar ska finansieras av staten, eller huruvida man som patient bör välja vetenskapligt underbyggda behandlingar framför dåligt underbyggda behandlingar - eller som homeopati - behandlingar som helt går emot all vetenskaplig konsensus.

optikerdotter sa...

ja allt inom skolmedicinen är beprövat, men det innebär inte att det är bra. se bara nu senast när skolmedicinen ville få varenda svensk att vaccinera sig mot svininfluensan och man nu undrar vad det där vaccinet gjorde - gott eller ont? för hoppsan, det fanns visst biverkningar.

du har inte uttryckligen sagt att läkare aldrig felbehandlar, men däremot säger du ju precis i detta meddelande att den behandling läkare ger faktiskt fungerar, att det finns en garant för att den ska fungera. men det är ju det som är grejen, hur vet jag att den fungerar? och den fungerar ju inte alltid. jag vet bara att en stor läkemedelsindustri vill tjäna pengar på att jag blir sjuk och att deras preparat är det enda jag har att tillgå.

jag vill inte alls låta som nån blåögd hippie som tror på kosmos och stenar, men jag tycker att det är rätt dumt att bara avfärda allt som inte tillhör skolmedicinen rakt av. och: om nu kiropraktorer gör samma sak som sjukgymnaster, varför skulle de inte betalas av staten?

Magdalena sa...

Tycker det är synd att folk säger att man snackar bajs för att man tycker att osteopater är bra. Det säger väl mer om dem...

Kolla runt lite och dra dina egna slutsatser, jag har som sagt blivit väldigt imponerad och hjälpt av osteopater och de har utan tvekan en gedigen utbildning. I UK anses de mer eller mindre jämnställda med läkare när det kommer till den sortens problem.

Miss Muffin sa...

Adam:
"Att de känt sig bättre efter behandling X betyder inte att det är X som har fått dem att känna sig bättre."

Jag är ytterst medveten om placeboeffekten. Men om man upplever att man mår bättre, känner sig friskare/starkare/har mindre smärta så ser jag inget problem med att behandlingarna inte är vetenskapligt bevisade som "botande". Som jag ser det är effekten av behandlingen (oavsett om det är placebo eller faktiskt verkning av behandlingen) som är det viktiga. Därmed inte sagt att jag tycker att det är bra att det finns folk som plöjer ner en massa pengar, de kanske egentligen inte har, i behandlingar som är verkningslösa. Men jag tycker absolut inte att man kan underkänna andra människors kroppar och upplevelser genom att tala om vetenskaplighet. Så enkelt är det inte. Om man känner mindre smärta i ryggen när man går till sin kiropraktor, då tycker jag att man ska gå dit. När mitt knä brakade ihop helt och sjukgymnasten sa "det här kommer du att få leva med". Dvs en brännande känsla i knät som strålade upp i låret och långt ner i smalbenet, då blev jag helt knäckt. Sen kom jag till en naprapat som efter fyra behandlingar lyckades få bort smärtan helt, efter några veckor kunde springa igen. Vilket sjukgymnasten (och läkaren jag var hos först) sa att jag aldrig skulle kunna göra utan väldiga smärtor (och därför rekommenderade att jag lät bli). Jag skiter fullständigt i vetenskapligheten. Naturligtvis tycker jag inte att människor ska bli lurade på pengar. Men det är väl heller inte vad man blir om man känner i kroppen att den mår bättre av behandlingen.

Adam sa...

Det finns inte ett enda verksamt preparat som saknar biverkningar. Vad anser du skadan har varit med Pandemrix? Anser du att den här skadan är opropertionerlig mot skyddet vaccinet har givit mot svininfluensan? Anser du att du har den kompetens som krävs för att avgöra sådana frågor?

Du undrar hur du kan veta att ett läkemedel fungerar. På Läkemedelsverkets hemsida står att läsa om det: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Lakemedel/Sa-godkanns-ett-lakemedel/

Du kan också läsa om vad ett läkemedel är: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Lakemedel/Vad-ar-ett-lakemedel/

Jag har svårt att förstå hur du menar med att läkemedelsföretagen tjänar pengar på att du blir sjuk. Först och främst har jag svårt att se att ett företag, vilket som helst, skulle utveckla en produkt om det inte fanns en vinst i det hela. Kan du komma på en produkt du använder som inget företag tjänar pengar på? Slutligen kan man fråga sig vad dessa företag skulle tjäna mer på; att tillverka ett vaccin som går för förhållandevis låga summor, eller bistå med allsköns behandlingsformer för att behandla alla följdåkommor och sjukdomar som drabbar de som fått smittan?

Kiropraktorer gör inte samma sak som sjukgymnaster - de har helt olika utbildningar till att börja med. Men som sagt, om kiropraktikerna skulle hålla sig till beprövad vetenskap, så skulle de hamna förhållandevis nära sjukgymnastyrket - dock skulle de inte längre vara kiropraktorer.

Adam sa...

Muffin skrev

"Om man känner mindre smärta i ryggen när man går till sin kiropraktor, då tycker jag att man ska gå dit."

Jag tycker att man bör tänka efter en gång extra innan man tar till alternativa behandlingsmetoder. Är det verkligen behandlingen som får mig att må bättre? Kan det vara den extra omtanke som personen ger mig (skolmedicinen är ju inte direkt känd för sin sensibilitet)? Kan det vara så att sjukdomen faktiskt skulle gå över, även utan behandlingen? Hade jag kunnat få en likvärdig behandling av någon annan billigare?

Du gör det för lätt för dig om du menar att det är så enkelt som "Hade ont > Gick till kiropraktorn > Ine ont".

Det upplevda tillfrisknandet kan bero på flertalet faktorer, bland annat placeboeffekten som du nämnt, men det finns också en chans att sjukdomen gick över av sig själv, men att den gjorde det kort efter att du gått till kiropraktorn. Det är jäkligt svårt med sådana här grejer, och just därför behövs vetenskapliga tester, som är dubbelblindade och randomiserade - just för att utesluta så många felkällor som möjligt.

"Jag skiter fullständigt i vetenskapligheten. "

Så det skulle inte spela någon roll för dig om en läkare opererade dig, eller om ptja.. jag gjorde det?

Människor blir de facto lurade på pengar om de betalar för en behandling som inte har någon verkan (t ex homeopati) Kiropraktik kan som sagt ha viss effekt, men är inte värd det högre priset, då en sjukgymnast kan göra samma sak.

Miss Muffin sa...

Men om någon nu är villig att gå till en kiropraktor, och betalar frivilligt för det, och det har en positiv verkan för den personen - varför skulle den personen låta bli i så fall. Det jag menade med vetenskapligheten var just i den sortens fall, att om personen känner sig bättre så spelar det ingen roll vad vetenskapen säger. Jag håller vetenskapen oerhört högt men jag tror inte att den alltid är tillräcklig. Om någon känner sig bättre i ryggen, bäckenet/whatever av att gå till sin kiropraktor så ser jag inget problem i det. Jag vet inte hur du gjorde tankevurpan att jag skulle vilja bli opererad av en person utan utbildning? Det är väl ingen här som sagt något om att kiropraktik skulle vara vetenskapligt belagt som fungerande? Däremot har vi ett flertal personer som gått till kiropraktor och fått goda resultat. De verkar ju inte ångra sig så varför ska du bry ditt huvud så mycket om det? Jag ska inte gå till någon kiropraktor. Det var naprapat jag funderade på eftersom en sådan faktiskt räddade mitt knä - och jag kan garantera dig att det knät inte hade blivit bra "i alla fall". Jag har faktiskt inte heller yttrat mig om kiropraktiker och deras behandlingar eller hur de fungerar öht. Jag har aldrig varit hos någon, kommer antagligen inte gå till någon heller. Men jag ser ingen poäng i att ifrågasätta folks vilja att gå till en om de nu blivit hjälpta? Jag förstår faktiskt inte vart du vill komma alls egentligen. Om man är beredd att betala och känner mindre smärta (oavsett om det handlar om en personlig relation, beröring, faktiskt verkan av behandling, placebo eller allt sammantaget) så tycker jag att det är fritt fram.

Och homeopati? Really? Har jag sagt nåt om det?

"Du gör det för lätt för dig om du menar att det är så enkelt som "Hade ont > Gick till kiropraktorn > Ine ont"."

Ursäkta men jag är inte dum i huvudet. Jag poängterar bara att folk har friheten att välja sin behandling efter eget huvud och efter vad de själva tror på och vad som känns bäst och fungerar för dem. Jag tror inte att kroppen är så jävla enkel. Och hjärnan är det definitivt inte.

Därmed INTE sagt att jag tycker att det är fritt fram att utnyttja människor i svaga positioner genom att pådyvla dem humbug när de är desperata efter lösningar.

Adam sa...

Ska inte dra ut för långt på svaret tänkte jag.

" Jag håller vetenskapen oerhört högt men jag tror inte att den alltid är tillräcklig."

När är den inte tillräcklig, och vilken metod anser du att vi bör använda oss av istället?

"...och jag kan garantera dig att det knät inte hade blivit bra "i alla fall"."

Nej, det kan du inte. Människor tillfrisknar spontant från cancer - så konstigare saker har hänt. Men givetvis kan det var så, och naprapater kan givetvis vara duktiga på en del grejer också. Dock är som sagt naprapati som helhet inte tillräckligt belagt.

Och nej, du har inte sagt något om homeopati. Jag tog det som ett exempel på helt verkningslös medicin.

Jag tror verkligen inte att du är dum i huvudet, vilket jag heller aldrig har påstått. Dock är inte läkemedel något som är relativt. Antingen har ett aktivt ämne i ett läkemedel effekt, eller så har det inte det. Det enda sättet man kan visa detta på är genom kliniska studier. Människors tyckande och anekdotiska berättelser om att de blivit bättre duger inte som bevis, lika lite som anekdoter duger som bevis på Guds existens.

Miss Muffin sa...

Läkemedel har jag inte berört överhuvudtaget.

Jag tycker att det är ytterst märkligt om mitt knä efter tre månaders brinnande smärta från fot långt upp i låret bara råkade sammanfalla med fyra-fem veckors behandlingar hos naprapat. Smärtan avtog mer och mer efter varje tillfälle för att till slut nästan helt försvinna. Sjukgymnasten som lät mig göra tjugo knäböj och sen situps på en boll vid ett tillfälle tillförde i alla fall inte ett smack.

Du har nog i sammanhanget missat att ingen här talat om bevis. Jag tror att man ska vara ytterst försiktig med att dra slutsatser enbart utifrån vetenskapen när det kommer till människors upplevelser av smärta. Jag tror inte att man alltid behöver ha bevis för att en metod fungerar om den fungerar för en själv. Människor som får hjälp med smärtor ingen annan kunnat hjälpa dem med är nog tacksamma oavsett hur vetenskapligt belagd behandlingen var.

Det jag menade med att vetenskap inte alltid är allt var just det. Att människor har EGNA erfarenheter man inte kan teoretisera bort. För en person som exempelvis Optikerdotter ovan har nog de frånvarande bevisen ringa betydelse. Hon skiter nog i bevis. Hon är antagligen bara jävligt glad för att hon blivit bättre. Sen kan du eller jag eller hela världen sitta hemma och tycka en massa saker om metoden (dock har jag ingen åsikt alls om kiropraktiker) men det påverkar inte hennes privata upplevelse och erfarenhet. Lika lite som att min tro att Gud är bullshit påverkar andra människors bestämda övertygelse och "vetande" om hans existens.

Christina Rix/Post sa...

http://www.ullevikliniken.se/