tisdag 28 oktober 2008

Klassiskt,

sett så är det så att en kvinna som klär sig i traditionellt manligt kodade kläder klär "upp sig". I meningen status. Tänk kostym (och i förlängningen dräkt), tidigare även byxor (men de är ju idag tämligen oladdade ur en könsmässig synpunkt) osv.

Medan en man som klär sig i traditionellt kvinnligt kodade kläder klär "ner sig". I meningen status. Tänk klänning, kjol osv. En man i klänning får inte någon pondus som väl kan bli effekten av att en kvinna tar på sig en kostym. Tänk bara på de otaliga tråkiga humorsketcher man sett där själva huvudpoängen är att en man har en klänning på sig (kanske en av de tråkigaste humorformerna någonsin där Robert Gustafsson är en av de värsta syndarna).

Samma sak kan, om man väljer att se på sin omvärld med lite sociologiska ögon, gälla även rosa och blått. Det är inget underligt med att man klär en flicka i blått, grönt, svart osv. Medan en pojke som kläs i något från flickavdelningen plötsligt blir en mycket iögonfallande pojke.

Så konstig är vår lilla värld.

11 kommentarer:

30-nånting sa...

Intressant och viktigt att tänka på. Själv hoppas jag att vi visar Pyret hela världen och inte bara halva när h*n nu tittar ut.

Josefine sa...

Ja man vill ju göra det! Har man den ansatsen så blir det nog väldigt bra tror jag - även om det kan vara svårt ibland.

mikebike sa...

Det är så väldigt konstigt att de som älskar att klä upp sina döttrar som små dockor och fluffiga prinsessor blir så provocerade. det blir ganska uppenbart att de känner sig ansatta.

Det är verkligen inget fel i att små flickor vill klä ut sig till prinsessor. Att klä ut sig tycker alla barn är spännande. Men de skulle lika gärna kunna vilja klä ut sig till riddare och cowboys(girls). Det är så naivt när föräldrar säger "men hon har ju valt det själv". "hon älskar princessor". Det är ju för att tjejer förväntas tycka att det är gulligt. precis som killar förväntar sig att riddare är tuffa. Och varför är förresten "tufft" så starkt förknippat med killar och "gulligt" med tjejer. Vi är alla ganska skadade i det tänket.

Det är ganska uppenbart att tjejer gillar prinsessor i sådan utsträckning för att de blivit matade med det. Inte bara hemifrån utan även hos kompisar, på dagis osv. Överallt i samhället. De ser hur andra tjejer gör och är och identifierar sig med det.

Nu leker min dotter mycket med killarna på dagis och då är det tjuv och polis som gäller. hon tycker det är skitkul men samtidigt ser hon ju att de flesta av de andra tjejerna är "prinsesstokiga". och eftersom hon identifierar sig mest med tjejerna (för man gör så stor skillnad på flickor och pojkar ända från födseln) så vill hon med vara prinsessa.

Hade alla tjejer i min dotters bekantskapskrets istället lekt batman är jag tämligen säker på att det var batman hon ville klä ut sig till.

Allt som barnen gör speglas av de vuxnas förväntningar på sina barn. De vuxna syn på hur det ska vara. Barn väljer inte av naturen själva ut vad som är killigt och tjejigt. De uppfostras till det och så har det alltid varit. Tyvärr.

Josefine sa...

ja du har alldeles rätt. barn är så väldigt påverkbara. de tar saker man säger till dem för sanning. och eftersom en människa grund läggs i barndomen (även om den naturligtvis inte är determinerande på något utbrett vis) är det ju superviktigt att de får en känsla av att de har möjlighet att leka med allt det de vill och att de inte är begränsade till vissa lekar eller saker. det kommer de att få lära sig på ett så fult sätt sen när de blir äldre ändå - att vissa saker inte passar sig beroende på vilket kön man tillhör. för att inte tala om en så påtagbar sak som löneskillnader, våld mot kvinnor, snäva mansroller osv osv

Kerstin sa...

Skitkonstig...

Josefine sa...

indeed kerstin!

Anonym sa...

Kloka ord! Jag ska läsa sociologi till våren :-)

Josefine sa...

Tack så mycket Maria! Lycka till med sociologin.

Tinalinatiny sa...

Kommentarssvar: Tack tack :)

Anonym sa...

mycket konstigt är det. och det säger nåt väldigt obehagligt om vårt samhälle.

och jag avskyr den där humorn där poängen går ut på att en man har kvinnokläder. det är en fruktansvärd humor, väldigt lik lyteskomiken vilket ju är intressant, att vara kvinna samställs typ med ett lyte i dagens samhälle.

Josefine sa...

miri: ja, det är helt fantastiskt idiotiskt. jag fattar verkligen inte hur någon kan skratta åt det. jag skulle inte ens tycka att det vore kul om jag vore övertrött och full (och då roas jag ändå av det mesta). jag blir så jävla förbannad när jag ser det. herre gud. bara jag tänker på när (och jag vill knappt nämna deras namn här) 4:an visar stefan och krister blir jag svettig av ilska. de har lyckats bygga hela sin "humor" på att vara sexister.
ja, det är sant. det ligger snubblande nära lyteskomiken. fy för den lede.