onsdag 8 oktober 2008

Mytologier.

Metro försöker göra någon sorts... insats idag genom att slå hål på ett antal myter. Myter om kroppen och hur den ser ut i olika mönster, färger och modeller. De tar det hela så långt att de skapar några nya myter på köpet! Och det gör de i samarbete med en Peter Thompson, expert på perception på psykologavdelningen, på Yorkuniversitetet. Vi tittar lite på vilken vital information metro väljer att dela med sig av:

1 Svarta kläder gör dig inte smal. De kan istället göra att du ser kompakt ut.
Metro, de flesta klär sig i svart för att de gillar den icke-färgen. Och Peter Thompson, det är inget fel med att se kompakt ut. Då syns det att man inte kan gå sönder.

2 Randigt är helt okej för även icke-spinkiga att ha på sig. Det är rent av så, säger Peter, att man kan se slankare ut.
Vilket helidiotiskt argument för att bära randigt. Randigt har man för att man tycker att det är fräsigt. Skit samma om det gör att man ser längre, bredare, smalare eller mer randig ut.

3 Det är en myt att man kan "skapa" en midja av att sätta ett skärp i midjan. Tydligen tycker Peter och Metro att det är ett stort no-no att ha bälte om man hör till det lite tyngre gardet. Det kommer faktiskt, säger de så klarsynt, bara att framhäva att du inte har någon midja.
Mig veterligen har alla människor midja så det var bara strunt hela saken.

4 Bara kvinnor i storlek 36 och pojkfigur passar i slimmade jeans
Som tur är upplyser den store filosofen Peter om att så är det inte alls. Det handlar inte om storleken du har utan om dina benproportioner. Fint att lära tjejer att det inte räcker med storleksångest utan nu ska det även bekymras om proportionerna. Vem bestämmer vilka proportioner det handlar om? Om man själv tycker att man är snygg i sina slimmade jeans så är man troligtvis det också. Och tycker man inte det så är man nog det ändå. Dessutom gör de klassikern att dra fram Beyonce som en rund tjej som faktiskt passar i tighta jeans. Ja, för hon är ju verkligt överviktig (herre gud hon har storlek 42 den kvinnan säger Metro. Storlek 42 är numera en M... inte så där våldsamt stor storlek eller?)

5 Bär inte brunt till svart
Trams! Säger Peter och Metro. Ett rätt får de äntligen. Men, tillägger de, glöm inte att ha något i en neutral färg mellan. Tänkte väl att de inte bara skulle låta den myten krossas mot marken. Tänk nu på att ha en neutral färg mellan. Mycket viktigt. Annars kommer Peter och tar dig!

6 Om du är större undvik kraftiga material
Det är inte sant, minsann, säger tänkaren Peter. Det får en istället att se smalare ut. Tunna material däremot... watch out. De kan framhäva putet. Och vad skulle hända om man råkar se att någon har en fin liten mage bakom tröjan? Sånt går ju inte för sig. Nä nä nä. Det borde finnas en materialpolis i varje affär. Tänk om man skulle gå och köpa ett klädesplagg som är för tunt! Herre gud. Det kan vi inte ha.

7 Att bära något som är lite för litet gör att du ser större ut.
Fram för figurformat, undvik tältmodell. Då kommer du att se smalare ut. Och alla i hela världen vill se smalare ut. Det har Peter bestämt. Alla tar på sig kläder för att verka tunnare - inte för att de känner sig snygga eller bekväma i dem.

8 Tubtoppar är smickrande för småbystade kvinnor.
Inte utan en bra axelbandslös behå enligt Peter, den kanaljen. Faktiskt kan nästan ingen bära axelbandslöst. Vad skönt. ALLA är fula i axelbandslöst. Jag som tycker att alla är snygga i axelbandslöst. Så fel man kan ha!

Undrar om Peter känner sig nöjd när de är sådant här han använder sin kunskap om perception till?
Han skulle inte ta och fundera på hur den här sortens idiotiska information tas emot och används av publiken?
Göra något viktigt och riktigt av det han kan?
Göra något minnesvärt?
Något som skulle kunna tolkas som intelligent?

Det kallas slöseri av tid och tanke att producera den sortens dynga.

Inga kommentarer: