tisdag 21 april 2009

Läsvärt i gårdagens DN:

En blomma på overallen betyder flicka

Om könskodade kläder och leksaker för barn.
Om att göra (läs: skapa) skillnader där det inte behövs.


(Rosa lego för flickor och blått lego för pojkar? Vilket helidiotiskt påfund.
Lilla S:et bygger med vanligt lego i allsköns färger - funkar bra.)

9 kommentarer:

Medelklassman sa...

Något som är lite crazy är att det är mest i Sverige som vi upprörs och vill sträva mot mer genusneutrala och jämställda villkor för våra kids.

Utomlands är det en veritabel frossa i könsuppdelningen. Något annat klassas som kommunism.

Josefine sa...

Ja det är minst sagt crazy. Jag har fått för mig att leksakskatalogerna (exempelvis) var betydligt mindre riktade när jag var liten ( på 80-talet) än vad de är nu - för nu är det ju en kavalkad i små äckliga könsstereotyper: rosa dammsugare och mörkblå riddarrustningar. Det står i artikeln att PoP försöker lansera mer neutrala kläder utomlands. Utöver det politiska i det här med kläderna kan jag inte förstå hur fan man kan vilja klä sina barn i så vidrigt fula kläder som det finns i de där barbierosa och babyblå kläderna med fula tryck på.

Jo tjena sa...

Jag reagerade också på det, känns helt sjukt...det känns som att det blir mer och mer uppdelat nu i jämförelse med när jag var liten. Jag lekte glatt med lego i olika färger, lekte med bilar tillsammans med killarna (jag var enda tjejen hos min dagmamma) och killerna lekte lika glatt dom med dockorna.

Tinalinatiny sa...

Otroligt lästvärt. Det är ju helt sjukt. När jag var liten var det bästa jag visste att leka med multifärgat lego & bilar.

Åsa sa...

Usch, ja.
Jag är själv en riktig fegis.
Igår köpte jag skor till min minsta pojk och jag hade helst velat ha ett par vita, men jag valde bort dem för att det pyttepyttelilla Nike-märket var rosa...

Men varför är avdelningen med flickkläder dubbelt så stor som pojkavdelningen på H&M?

Medelklassman sa...

Samtidigt är det också åt helvete att det är ganska ok att klä på tjejer "killiga" kläder. Det gör inget.

Men om en pojke vill ha något rosa, eller gud förbjude kjol, då blir det stopp.

Medelklassman sa...

Min språkbyggnad är under all kritik. Jag skyller på stress.

Josefine sa...

jo tjena: ja det känns väldigt mycket konstruerat av vuxna. jag har inget minne av att vi lekte några prinsesslekar exempelvis när vi var små. vi lekta alla tillsammans och allt möjligt.

tinalinatiny: ja jag också.

åsa: det är ju väldigt svårt. det är mer okej (precis som 30+ skriver nedan) att en tjej får "pojkiga" saker än tvärtom.

30+: Ja där finns nog ett väldigt stort problem. Det är/har blivit mer naturligt att klä en flicka i blått och grönt och annat än det stereotypa men på andra hållet har det inte hänt någonting alls egentligen. Tänker också på hur det gick från att vara helt otänkbart med en kvinna i byxor till den mest naturliga saken i världen samtidigt som (inte än i alla fall) klänning inte skulle kunna bli ett neutralt plagg för vem som.

Nipe sa...

Det jag reagerar på är att leksaker riktade till pojkar, kommer i byggsats med tillhörande ritning. Leksaker riktade till flickor kommer fix färdiga. Tack lilla söta dottern att hon har vett att skippa MyLittlePony och istöllet går lös på att få ihop legorymdbilen - det vinner hennes hjärna på i längden! Varför skapar vi killar som blir konstruktörer och tjejer som blir vårdare redan från början??