onsdag 10 juni 2009

Det ska börjas i tid.

Igår hade S:et på sig sin nya röda Spiderman-tröja på förskolan. Hon tycker att Spiderman och Batman är jättetuffa men är osäker på om de är starkare än Pippi.
Spiderman-tröjan hade hennes lille vän E kommenterat så här "men det är ju en pojktröja".


Jag orkar inte ens säga något om det här mer än att det är så så otroligt vansinnigt att en unge som inte fyllt fem redan har så tydliga tankar om vem som är ämnad att ha vad.
Att det överhuvudtaget finns en tanke i den riktningen.

De lär sig snabbt.
De lär sig SKIT väldigt snabbt.
Man har ett våldsamt stort ansvar som förälder att i alla fall försöka lära dem vettigare saker på hemmaplan.

13 kommentarer:

Sophie sa...

å. sånt här gör mig vansinnig. det andra barnets föräldrar är ju de 'skyldiga' och jag kan inte fatta att det fortfarande finns folk som lär sina barn detta... suck...

dee sa...

fast å andra sidan finns det härliga ungar på förskolan som har glittrigt nagellack, gärna klär ut sig i prinsessklänning och för stora högklackade skor, även om dom är pojkar, och flickor som gärna leker med alla möjliga "killeksaker" också :)

Jo tjena sa...

gud jag blir så trött på sådant...

Josefine sa...

alma: ja det är så svårt. det är omöjligt att hålla det där borta. jag vet inte hur många gånger s fått för sig att man inte kan göra det ena eller andra för att man är tjej/kille. och det är knappast saker som kommer från oss.

dee: jo, men de är långt långt färre. uppdelningen börjar ju redan när ungen kommer ut i världen. om jag tittar i hallen på min extradotters förskola kan man se utan att titta på namnskyltarna om det är en kille eller tjejs hylla. det har inte hänt mycket på det planet. nästan ingenting faktiskt.

jo tjena: ja det blir man verkligen.

Medelklassman sa...

Här vill jag vara lite medvetet medelklassmallig och stoltsera med att mina killar har nada tendenser till att dela in saker i killiga och tjejiga. Tvärtom är stora killen som mest nöjd när han får ta på sig en rosa kattdräkt som hans mamma sytt och knalla iväg till dagis i den.

Överlag har jag hört väldigt lite kommentarer om tjejigt/killigt från vår förskola. Det är jag oerhört nöjd med. Det svider alltid lite i själen när man hör fyraåringar dissa något som tjejigt/killigt.

Anne sa...

Vi fick också frågan från makens lillkusin (som vid den här tiden var sex år gammal) varför vår dotter hade pojkkläder på sig.
Hon hade på sig jeans och en grön tröja och var i mina ögon otroligt unisex.

Johanna sa...

När min dotter var 3 år fick hon en Transformers-gubbe. Hon blev hur glad som helst och gick iväg på sitt rum för att leka. En stund senare kommer hon tillbaka och säger:

- Mamma, visst får även tjejer leka med Transformers?

Det gör mig så ledsen att barnen redan i 3-årsåldern känner sig begränsade av sitt kön istället för att bara leka med det de gillar.

Anonym sa...

...som språk t.ex.! Det heter "Det ska BÖJAS i tid (det som krokigt skall bli).

Josefine sa...

Det var inte det uttrycket jag tänkte på iofs. Men det är helt korrekt. Duktigt!

Anonym sa...

Ha ha ha! Anonyma språkpoliser!!! Här kommer en till... Den förra har rätt - det betyder ju dock precis det du menar; att det ska "börjas i tid"... Men det har förvanskats i "folkmun" till "börjas" från "böjas".
Andra exempel är ju att folk säger "situationstecken" i stället för "citationstecken", "bättre för sent än aldrig" i stället för "bättre sent än aldrig" o.s.v.
Tack för en strålande blogg förresten!

Josefine sa...

Jag är fullständigt medveten om detta uttryck. Och det hade varit alldeles perfekt att använda det ska böjas i tid i det här fallet men nu var det inte det jag var ute efter utan jag menade just verbet "att börja". Så visst förra har rätt men det har jag också eftersom jag syftade på Att börja göra något. Men tack. Ett annat exempel som kan läggas till din lista är att dra alla över en kant (korrekta: skära alla över en kam men det är okej med SAOL att säga dra alla över en kam också) som jag hör otal människor felaktigt säga. Men jag måste säga att språkpoliser är något av det tråkigaste som finns i världen. Tur att alla inte är det för då skulle språket ha stannat av.

Anonym sa...

Första språkpolisen skäms och ber om ursäkt... Ser nu att det står "Det ska börjas i tid.! Med EN punkt. Hade det varit ... skulle jag varit mer rätt ute. Sorry...

Sara Ödmark sa...

Suck, säger jag bara. Suck. Tur att det finns folk som är medvetna.