måndag 1 juni 2009

Onödiga uppfinningar.


Jag har mycket svårt, för att inte säga att jag inte kan, förstå människors besatthet av att veta kön på barnet innan det anländer.

Såvida det inte finns sjukdomar som är könsmässigt bundna finns det ingenting man kan förbereda sig på mer för att man har kunskapen om vilken kön barnet har. Man behöver inte vänta med att köpa saker till barnet eller inreda innan man vet kön. Man kan välja de kläder, den vagn och allt annat man vill ha till barnet genom att utgå från vad man själv tycker är fint. När barnet kommer ut har det inga färgpreferenser eller några andra preferenser som gäller "ytliga" saker. De vill mest ha mat, sömn, bytta blöjor och nån som tycker om dem. En pojke skadas inte av att bo i ett rosa sovrum (om det är rosa som är ens favoritfärg). En flicka blir inte sjuk av att skjutsas runt i en babyblå barnvagn (om det är blått man tvunget vill ha). Så ska man ju inte glömma heller att det finns tusentals andra roliga färger och mönster än skittråkiga (och fula) rosa prinsess- och blå prins- barnkläder. Man klär knappast på bebisar kläder för att de ska känna sig snygga. Man klär dem i det man själv tycker är fint (och - medvetet eller omedvetet - för att skicka signaler till andra om vilken sorts person man själv är - titta här på min bebis hen har en ekologisk tröja och en retro barnvagn som jag själv hade när jag var liten det betyder att jag är så himla kulturig och dessutom miljömedveten osv).

Ett sådant här test som jag läste om nu nyss trodde jag var ett skämt. Men tydligen inte. Så otroligt onödig uppfinning. Meningslös. Man vet faktiskt inte ett skit mer om barnet än att det har en snopp eller en slida - men det i sig säger ingenting. Mer än att man kommer att få torka en pung ren från bajs eller en slida ren från bajs - vilket kanske ändå inte kräver nio månaders förberedelse.

15 kommentarer:

Tuss sa...

bra skrivet! jag hoppas att jag kan låta bli att fråga om könet när jag blivit gravid en vacker dag. nyfiken är man ju, men det är verkligen ingen nödvändig vetskap...

Anna sa...

Word.

Jag kan inte heller förstå denna besatthet, vi möter hela tiden folk som tycker att det vore mer praktiskt om vi tog reda på könet "så man kan handla".

För övrigt så gillar jag din blogg.

/Anna

Anonym sa...

Håller med om att precis alla dom där anledningarna till att få veta könet är uridiotiska och totalt onödiga.

Däremot så vill jag själv gärna veta könet av en annan anledning. För mig är det jättesvårt att förstå att det kommer att komma ett barn ur den där magen. För mig blir det så mycket tydligare att jag faktiskt väntar en individ och inte ett "det" om jag vet att det är en hon eller han. (Ja, jag vet ju att det måste bli antingen eller, oavsett, men det gör iallafall en skillnad i huvudet. :-))

Men jag skiter totalt i färger på kläder, barnvagnar eller om det blir en prinsesspojke i tyll eller lastbilschaufförtjej. ;-)

Medelklassman sa...

Ja herrejävlar. Det är bra mysko faktiskt. Men nu kan man ju, rent tekniskt, titta efter. Och då kan man ge sig fan på att det finns folk som víll veta. Det är samma människor som inte kan låta bli att leta efter julklappsgömman eller som rent allmänt är lite för "på".

Därför applåderar jag beslutet i Sundsvall, att helt enkelt INTE berätta. Folk, och då menar jag "folk", kan behöva bli tillsagda att skärpa sig ibland.

LillaGrå sa...

Helt rätt! Om man nu tycker att det är så viktigt och måste veta kan det ju gå som för dotterns pappa och hans sambo när de väntade smått. De fick besked om att det var en flicka, köpte rosa barnvagn m.m. Olyckskorpen Jag sade att det måste ju vara lätt att se fel (ser du en snopp så ser du en snopp, men om inte så kan den ju bara ha gömt sig). Vem fick rätt? Moi! Ut kom en pojke och då var de ju bara tvugna att byta vagn och annat för ROSA till en pojke, det funkar ju bara inte. Eller? ;)

Jenny sa...

Du är så klok att jag bara kan bocka och buga. Fler som du i världen, tack!

Tinalinatiny sa...

Bra skrivet, som alltid :)

Carin sa...

Jag håller verkligen med! Förstår inte varför man tvunget måste veta på en gång. Låt det vara lite mysterium och överraskning kvar, vafan!
Kör på grönt, vitt, gult och andra "neutrala" färger, om man nu tycker att rosa på en pojke inte går för sig osv.
Några bekanta som fick barn för några år sedan tog inte reda på könet innan barnet kom, och införskaffade en röd barnvagn. Många av deras vänner och bekanta tyckte att "det var väldigt modigt av dem att ta den risken"... Tydligen skulle det inte gått för sig att ha en röd barnvagn till en pojke, för rött är ju nästan rosa!
Det var väl en himla tur för dem att det faktiskt blev en flicka, annars hade väl familjens vänner kreverat...

Anonym sa...

Jag håller absolut med dig. Handlar det om vilken färg man ska ha på barnvagnen så är det urlöjligt. För egen del ska så ska vi ta reda på könet för att jag har svåra graviditeter så för mig skulle det underlätta psykiskt om jag vet könet. Låter kanske konstig men jag kommer behöva det att hänga mig fast vid de sista månaderna när jag troligtvis kommer vara sängliggande.

S:ets mamma

Evertus sa...

Klart man inte ska ta reda på det i förväg!
Lite spänning ska man väl spara tils barnet är fött - som belöning för sveda och värk...
Handla kan man göra ändå - precis som du skriver. Helt rätt!

Sophie sa...

Så sant, så sant. Jag har själv både skrivit och tänkt galet mycket på detta under min graviditet. Min faster har ringt från USA och tjatat om att jag ska ta reda på vad det blir för kön så hon kan ta med 'rätt kläder'... jag älskar min faster men den här könsbesattheten är absurd! själv är jag den där som köper ekokläder och retrovagn :) i alla möjliga färger och mönster. för det är ju som du säger; det är vi (mamma och pappa) som ska tycla att det är fint. barnet har inte riktigt de kraven första tiden...

Josefine sa...

tuss: tacj! det känns som ganska lätt att låta bli. det enda jag hade i huvudet på ultraljudet var "slår hjärtat?".

anna: tack! och vad roligt!

anonym: ja det är ju upp till var och en såklart. vi lever i ett samhälle där vi gör väldigt stor skillnad på kön och vi tror att det har betydelse så jag är inte förvånad egentligen över att folk tar reda på det. men jag tycker att det säger något om hur vi ser på kön.

30+: ja det hade varit en bra grej. slopa möjligheten att ta reda på kön. i viljan att veta finns det ju såklart en uppfattning om att det kommer göra skillnad.

lilla grå: hahha... så retligt för dem! nä rosa går ju inte. då kan ju ungen bli BÖG eller nåt annat hemskt..förvirrad och trasig. eller nåt.

jenny: tack så hemskt mycket!

tinalinatiny: tack! :)

carin: haha.. det är lustigt det där med färgerna. det är ju al drig någon som kan redogöra för VAD det gör för skillnad för barnen heller vad man använder för färg. alltså vad i rosa/rött/whatever som inte funkar.

s:ets mamma: men barnvagans-grejen tror jag bara är ett av symptomen på sjukdomen så att säga. det är bara en ytlig konsekvens. det stora problemet ligger snarare i att vilja veta kön för i den viljan finns också förväntningar och normer kring vad det barnet kommer att vara. redan när man vet könet börjar ens föreställningar om barnet färgas. tänker bara på de skillnader som har visat sig i hur människor håller pojk respektive flickbebisar samt hur man pratar till dem. för min egen del skulle det absolur räcka att veta att barnet lever och att allt verkar bra. det är ju det enda viktiga.

evertus: nej det bör inte vara problem att shoppa loss ändå!

alma: haha.. ja jag vet. ekokläder och retro blir nog jag med. alla olika typer av människor har ju sina preferenser. men precis som du skriver så är det ju föräldrarnas grej och inte barnens. det är knappast en bebis som kommer ut och bara "hej jag är tjej jag vill ha en vagn i rosa kamouflage och bli tilltalad med ljus bebisröst".

Mia sa...

Tack för att du sa slida istället för snippa, tack.
Snippa måste vara det fulaste ord som någon uppfunnit. Jag vägrar ha en snippa. Jag har en slida, mus, fitta vad som helst men inte det.

Cecilia Hyttfors sa...

Å vad bra formulerat!

Vaniljam sa...

Jag har så dålig fantasi att jag behöver några månader för att fundera ut ett namn:P