måndag 8 juni 2009

Säkerhet och sånt där tjafs.

Igår gjorde jag för första gången i mitt liv entré i en barn-grejsimojs-butik. Främsta syftet var att titta på barnvagn. I denna sorgliga samling av gräsliga vidriga fula tyger till barnvagnarna fanns även en hel djungel av HITTE-PÅ- saker man "behöver". Jag skulle tippa på att ca 90% av utbudet i butiker inte behövs alls om man inte plötsligt tappar ALL förmåga att tänka förnuftigt när bebisen flyttat in.

Där fanns livsnödvändiga saker som
* tyghjälm
* termometer till badvatten (eh.. går det inte bra att känna med fingret?)
* Baby food oraganizer. En liten ful ställning i plast att "organisera" barnmatsburkarna på.
* Nappflaska med någon sorts inbyggd uppvärmningsgrej som håller vällingen perfekt tempererad. Så vitt jag vet har barn aldrig dött av att tempen sjunkit på vällingen/eller vad det är under tiden som de druckit upp den.

(Där fanns en miljard andra långt värre fjantiga saker men jag orkade inte lägga allt trams på minnet eller ens inspektera de femhundra hektar av säkerhetsprylar som fanns att tillgå)

Det jag undrade mest över var exakt hur mycket man kan lura föräldrar att köpa. Troligtvis hur mycket som helst.

Alltså David Eberhard må vara en tvättäkta knasboll på många plan men hans kritik mot det sinnessjuka säkerhetstänkandet vad gäller bebisar och små barn har en viktig poäng. Om man behöver säkerhetssaker till allting och inte litar på sitt eget omdöme så kommer det att ske olyckor. Säkerhetstänkandet i sig blir farligt. Ska man vinka hejdå till allt förstånd när man får barn och sedan förlita sig på de produkter som finns att köpa? Jag tror inte att det är någon bra idé. Det är dessutom en skitdyr dålig idé.

Jag hoppas innerligt att jag utan hjälp kommer att förstå att jag inte kan lägga ner bebisen i ett bad med rykande hett vatten, att det inte är någon bra idé att låta ungen knata runt i en gåstol i närheten av en trappa, att det inte är så smart att lägga knivar på golvet eller att jag kanske ska låta bli att luta en stege upp till det vidöppna fönstret ut mot gården.

Vi får se. Kanske får vi ta banklån för att lösa alla de här säkerhetsriskerna som tydligen befaras uppstå så fort bebisen lämnat livmodern och föräldrarna tappat alla koncepter.

...

Innan vi åkte till barnsakspalatset åt vi frukost med J och H.
Det känns något bisarrt att vi nu kan sitta och diskutera olika barnvagnar som att det inte är något konstigt alls i stället för att diskutera var vi drack öl igår.
Det som kanske är mest bisarrt är att H plötsligt blivit något slags expert på barnvagnar och kunde droppa namn på ett tjugotal olika vagnar (troligtvis har han läst instruktionsböckerna till alla också). När vi lämnade caféet fick han plötsligt syn på den barnvagnen. Han sprang genast fram till mamman och förhörde sig om kvalitén. Det var en händelse jag nog aldrig trodde att jag skulle få se med egna ögon.

14 kommentarer:

Anna sa...

Jag känner med dig. Vi har ju handlat all skit vi tycker att vi behöver vid det här laget, så jag har varit in i såna där butiker fyra gånger och borde vara van, man jag blir fortfarande rädd. Räddast blir jag av den där elektriska babysittern som kan gunga, vrida, tippa och vibrera barnet samt blinka och spela musik samtidigt.

Josefine sa...

hahaha... ja en sån såg vi också! och en gåstol som såg ut som en hel cirkus med palmer, instrument, speglar och ett oräkneligt antal andra plastiga saker påkopplade.

Åsa sa...

Min teori är att de har så höga marginaler på barnvagnarna att de har råd att saluföra allt junk runt omkring, för det kan omöjligen vara folk som köper det. Visserligen krymper hjärnan när man är gravid, men inte så mycket väl.

Hälsporren sa...

Skönt att det finns vettiga blivande föräldrar som inte måste köpa på sig alla dessa dumförklarande prylar. Håller med: badtemperaturen går inte att känna med fingret, eller...? Heja, miss Muffin!

Anna sa...

Apropå tyghjälmen så är det faktiskt inte en sån dum uppfinning om man har en unge som slänger sig ut med huvudet först allt sedan hon lärde sig att gå. Den är lite smidigare än hockeyhjälmen. :-)

Anonym sa...

Det dyraste som finns är att gå förbi Barnaffären "Storken" på Linné med en gravid fru, du kan riktigt se dina närmaste 3 månadslöner få vingar ;-))

BTW, vill Ni köpa en Barnvagn med sittdel och Liggdel Tutonia (tror jag den heter) årg. 2000 så finns en i min källare som jag inte orkat lägga ut på blocket. Använd till ett barn så den är är i gott skick. Bra pris utlovas =)) kan ses på Oljekvarnsgatan. Hör av dig i så fall.

Johan I Majorna

Medelklassman sa...

Å ja jävlar. Igenkänningen slår till igen.

Och som nån sa, du visar klara tendenser till att bli en lyckad förälder. Om jag nu är rätt person att fälla såna omdömen, men äsch, du hajar?

Jo tjena sa...

Men vad mycket skit det finns egentligen...vad har hänt med det sunda förnuftet?

Tinalinatiny sa...

Precis, vad hände med det sunda förnyftet? Helt galet. Jag lät min Mamma läsa detta inlägg & hon bara skratta åt alla dumheter som finns idag. Du verkar iaf ha världens skönaste inställning till det hela :)

Krib sa...

Vi körde på taktiken att inte köpa någonting innan barnet var fött. -Eller nu ljuger jag, vi hade en barnvagn och lite kläder. Men resten köpte vi när det märktes att det behövdes. Lycka till.

fenix sa...

man lägger väl ribban där den behövs? hoppas jag. vi köpte ett svindyrt galler att ha runt kaminen, men så hade vi en mycket nyfiken bebis som gärna ville fingra på den.

ett annat bra tips: om man har trappgrind, kom ihåg att stänga den. annars trillar den krypande bebisen likförbannet utför trappen (jo han överlevde med bara en bula, men kul var det inte). amningshjärna i sitt esse. jo, man blir dum i huvet när man inte får sova på natten tvåhundra nätter i rad. oavsett hur vettig man var innan :)

Nipe sa...

Ja, att det finns folk som jobbar med att komma på alla dessa onödiga saker...
En grind för trappan, ett spisskydd, en vagn och en bilbarnstol, sen är man i hamn.
Att fundera över sömmarna på täcket, hahaha, då undrar man hur människan ens vågade bli gravid...

Sophie sa...

jag gick en gång i en sån affär, för att hämta en gratispåse med prylar (gratis är gott), fick tokångest och gick därifrån illa kvickt. inte min kopp té. gratispåsen visade sig innehålla en del tjafs oxå, men några gratisblöjor och lactacydtvålen var ju bra. :)

Felicia sa...

den där tyghjälmen är inte så tokig den. hade själv en på åttiotalet som prydde min lilla knopp och ja, ibland tackar jag den för min smarthet! nu har min systerson precis fått en (inte från mig, utan från sin ömma moder) och han ser ut som en väldigt söt liten ryss. Tummen upp för tyghjälmen!