torsdag 2 december 2010

Böcker.


Plötsligt har läslusten återvänt. Det är fint. Det är lagom till jul.

Jag har lånat böcker, läst lite här och lite där, känt mig lite glad över alla fina böcker jag redan läst och känner längtan efter nya stora läsupplevelse (de där allt uppslukande upplevelserna som när jag läste John Fowles "Illusionisten" eller Donna Tartts "Den hemliga historien" eller den första Haruki Murakami-boken jag läste( "Kafka på stranden")).

7 kommentarer:

celina sa...

Med reservation för att det var ett tag sedan jag var här och läste och har missat vad du läst och inte kommer här ändå några tips på böcker (jag älskade också de tre du nämnde nämligen): Utrensning av Sofi Oksanen, Hunden av Kerstin Ekman (eller ALLT med Kerstin Ekman förresten), Berättelsen om Pi av Yann Martel, Middlesex av Jeffrey Eugenides, Musselstranden av Marie Hermansson, Skugga-Baldur av Sjón, Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver, Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, Pianolärarinnan av Elfriede Jelinek. Några böcker som fångat mig de senaste åren.

Andreas sa...

Åh, där lyckades du precis pricka in mina störta läsupplevelser. Förmodar att du redan känner till det, men resten av Fowles produktion är också värd att kolla upp. Är bara ledsen att jag plöjt allt han skrivit för längesedan..

Liknande boktips mottages tacksamt.

Josefine sa...

celina: ja "utrensning"! underbar. jag älskade även "baby jane" inte lika mycket "stalins kossor" dock. den hade jag höga förväntningar på som den inte alls levde upp till. middlesex började jag på men kom av mig - men den borde jag verkligen ta upp igen för jag gillade verkligen det. och tack för alla andra tips! lionel shriver är jag väldigt sugen på!

andreas: jag har "ett maskspel" och "den franske löjtnantens kvinna" stående i bokhyllan. kanske får klippa en av dem i jul då!

Kulturkoftan sa...

Åh "Kafka på stranden." När ska Murakami bli lika bra igen? Alla älskade "Fågeln som...". Jag fattade ingenting. Vad var grejen?

lisa lightning sa...

det är verkligen inte meningen att vara motvals, men jag tyckte att Kafka på stranden var överhypad, men älskade Fågeln.

bilden är för övrigt fantastisk. det är SÅ man ska ha det jämt!

lisa lightning sa...

PS: Den hemliga historien förändrade mitt liv när jag var ung och lättpåverkad.

Josefine sa...

kulturkoftan: Ja fågeln tyckte jag var trög emellanåt. När jag hade 150 sidor kvar slutade jag läsa och tog inte upp den igen förrän ett år senare. Då fastnade jag plötsligt igen och plöjde igenom snabbt. Så det var en ganska blandad läsupplevelse. Tyckte att den var för lång. Han hade kunnat kapa en hel del.

Lisa lightning: Jag gillade inte Fågeln alls lika mycket som Kafka. Norwegian wood hatade jag nästan. Gubbslemmig tyckte jag.

"Den hemliga historien" vet jag knappt om jag vågar läsa om för den har jag som ett så fint bokminne. Den slukade mig helt. Och jag slukade väl den på nolltid också.