tisdag 30 november 2010

Line Blikstad

En av de bästa sakerna med att gå på samma folkhögskola en gång till är att jag fått tillgång till deras lilla fantastiska bibliotek igen. Jag insåg idag att jag tillbringat alldeles för lite tid där. Men i deras lilla monter med nyheter gjorde jag två låneklipp och ett av dem var den här:
Det var något med Blikstads språk som fångade mig direkt. Men framförallt var det Magnus Utviks ord imorse om att karaktärerna stannar kvar efteråt som fick mig att plocka upp den idag. Och just en sådan bok är jag på jakt efter. Jag blir inte lika lätt bortsvept av böcker längre. Jag vet inte om det beror på att jag läst mycket eller om jag som vuxen fått svårt att koppla bort annat (stress, tvätt, bekymmer osv) ur huvudet. Hur som helst tror jag på Blikstad. Bokens första trettio sidor har börjat så fint.

Det fanns en bild av henne.
Den var tagen 1950, när hon precis hade fött John. Hon satt i en grön fåtölj med honom i knät. Han var klädd i sparkdräkt och sockar med snörning, som hela tiden ville glida av. Hon höll hans hand, som om hon var rädd att tappa honom i golvet, och när han somnade viskade hon: Jag är din mamma och jag ska alltid ta hand om dig.

6 kommentarer:

emster sa...

vad fint.

Sofia sa...

men gud va fint!
Hur gör du för att hinna läsa så mycket som du verkar göra?

Trixtess sa...

Vackert!

Jag har bara läst Blikstads debutroman "Till Esther". Vill minnas en tragisk historia om svek och en trasig familj.

mikebike sa...

emster: ja visst är det.

sofia: ja verkligen! du jag hinner knappt läsa alls. har haft en riktig dipp nu i höst men nu har det släppt. jag tror att det gjorde det av att jag var tvungen att läsa i norge för att jag itne hade något annat att göra. och sen blev jag så himla sugen på att läsa mer när jag var i bibblan igår. ibland blir jag helt enkelt för bekväm för att läsa. också måste jag veva igång det igen. som med träningen ungefär. men i övrigt tror jag att det blir mer läst när jag kapar datortiden med en timme per dag eller nåt.

en tråkigare blogg: ja den måste jag ju läsa!

Trixtess sa...

Ja det måste du göra. Vill du låna den? Kan ta med den till jobbet i så fall. Du vet ju var jag jobbar ;) Hojta till i så fall!

Sofia sa...

Sant. Det är den där jävla datorn. Plus att vi bor så litet att det inte går att va någon annanstans än vardagsrummet/köket. Om A kollar på tv så kan inte jag koncentrera mig och då blir det inget läst.
Nya huset: LÄSA i fred!